ABC Gezondheid

Aubergines tegen hypertensie?

Aubergines tegen hypertensie? Een Japanse studie onderzocht het effect van ‘auberginepoeder’ bij 100 personen met milde hypertensie. Dit was vroeger al uitgetest bij dieren. Na 2 maanden gebruik van 1,2 gram auberginepoeder/dag daalde de diastolische, en na 3 maanden ook de systolische bloeddruk (bovenwaarde) significant in de interventiegroep, tegenover de placebogroep. Maar naast de bloeddruk, blijkt het auberginepoeder ook psychologisch weldoende effecten te hebben: het mentaal welbevinden was duidelijk verbeterd in de interventiegroep.

Dit alles kan verklaard worden doordat aubergine -naast talrijke andere goede fytocomponenten- ook een substantiële hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine bevat (2,3 mg acetylcholine/1,2 gram auberginepoeder). Acetylcholine is de rustgevende neurotransmitter die zorgt voor rust in het zenuwstelsel en dus zowel bloedvaten als geest ontspant. Voor een goede balans moet het activerende en rustgevende deel van het zenuwstelsel in evenwicht zijn, iets wat in deze stressvolle tijden soms moeilijk is.
In afwachting dat het poeder hier beschikbaar is, kunnen we alvast meer aubergines eten…

Hypertensie preventief benaderd
Stressbeheersing is een manier van denken

Meer lezen:
Bloeddruk verlagen zonder medicatie
Look reguleert bloeddruk en immuniteit
Walnoten reguleren bloeddruk bij hypertensie