Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 februari 2022
Als (groot)moeder rookte tijdens haar zwangerschap…
| 21/02/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Als (groot)moeder rookte tijdens haar zwangerschap… De link tussen roken en astma bij kinderen is reeds lang aangetoond. Roken in huis, tweedehandsrook, en vooral: roken tijdens de zwangerschap verhogen het risico op astma en een verminderde longfunctie bij jonge kinderen. Maar het risico loopt zelfs over de generaties heen…

Enkele recente, grootschalige onderzoeken vonden een verband tussen het roken tijdens de zwangerschap van de grootmoeder (aan moederszijde) en een verhoogd risico op astma bij kinderen (1-6 jaar). Het risico was dosisafhankelijk: hoe meer sigaretten oma rookte tijdens haar zwangerschap (van de mama van het kind), hoe hoger het risico voor het kleinkind. Bovendien bleken de getroffen kinderen een ‘persistent astma-fenotype’ te hebben, wat wil zeggen dat ze die gevoeligheid en een lagere longcapaciteit behielden voor de rest van hun leven.

De recentste Nederlandse studie vond het verband enkel bij de jongens, maar de Zweedse studie vond blijkbaar geen verschil tussen jongens en meisjes.

Hoe geraak je van astma af?
Hoe de zin in een sigaret verminderen?

Meer lezen:
Vermijd ook derdehandsrook
Vapen nog ongezonder dan roken?
Ook tweedehandsrook is verslavend

Bronnen:
Mahon GM, Koppelman GH, Vonk JM, Grandmaternal smoking, asthma and lung function in the offspring: the Lifelines cohort study. Thorax 2021;76:441-447.
Lodge CJ et al. Grandmaternal smoking increases asthma risk in grandchildren: A nationwide Swedish cohort. Clin Exp Allergy. 2018 Feb;48(2):167-174.

 

lijn