Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 december 2023
Bescherm jezelf tegen (mee)roken met bioflavonoïden
| 19/12/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Bescherm jezelf tegen (mee)roken met bioflavonoïden Roken is en blijft zeer schadelijk, voor de longen en de hele gezondheid. Niet alleen voor de rokers zelf, maar evenzeer voor diegenen die ‘meeroken’. Speciaal voor kinderen in huisgezinnen waar (binnen) gerookt wordt.

Enkele jaren geleden verscheen een grote studie waarbij het effect van dat meeroken geëvalueerd werd, en mogelijke beschermende factoren. Specifiek werd de relatie onderzocht van de serumniveaus van cotinine (afbraakproduct van nicotine) en de inname van bioflavonoïden (maatstaf voor gezonde voeding).
De resultaten waren duidelijk: een voedingspatroon rijk aan flavonoïden kan bijdragen aan het verminderen van de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Het actiefst waren de anthocyanen, de polyfenolen die voorkomen in rood en blauw fruit, rode kool en rode bietjes.

Ook latere studies bevestigden de effecten van bioflavonoïden-inname en de bescherming van rokers, tegen COPD en longkanker. Elke extra portie die dagelijks geconsumeerd wordt, verlaagt het risico op COPD met 4% bij vroegere rokers en 8% bij rokers.

Hoe de zin in een sigaret verminderen?
Preventieve maatregelen tegen indoor luchtvervuiling

Meer lezen:
Rokers slapen slechter
Het leven gaat in 'rook' op
Vapen nog ongezonder dan roken?

Bronnen:
Zhu N et al. Association of Dietary Flavonoid Intake with Serum Cotinine Levels in the General Adult Population. Nutrients 2023;15(19):4126.
Rana A et al. Health benefits of polyphenols: A concise review. J Food Biochem. 2022 Oct;46(10):e14264.
Polyphenols, flavonoids and inflammasomes: the role of cigarette smoke in COPD.
Fu YS, Kang N, Yu Y, Mi Y, Guo J, Wu J, Weng CF. Eur Respir Rev. 2022 Jun 14;31(164):220028.
Liu X et al. Dihydroquercetin suppresses cigarette smoke induced ferroptosis in the pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease by activating Nrf2-mediated pathway. Phytomedicine. 2022 Feb;96:153894.
Kaluza J, Larsson SC, Orsini N et al. Fruit and vegetable consumption and risk of COPD: a prospective cohort study of men. Thorax, feb 2017.
Woo HD, Kim J. Dietary flavonoid intake and smoking-related cancer risk: a meta-analysis.
PLoS One. 2013 Sep 19;8(9):e75604.
Christensen KY et al. The risk of lung cancer related to dietary intake of flavonoids. Nutr Cancer. 2012;64(7):964-74.

 

lijn