Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 januari 2023
Biodiversiteit: cruciaal voor natuur én mens
| 31/01/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Biodiversiteit: cruciaal voor natuur én mens De biodiversiteit van de natuur is in groot gevaar, soorten verdwijnen aan hoog tempo. Niet iedereen beseft dat dit ook voor de mensheid een probleem is. Denk aan de bijen die cruciaal zijn voor de voedselproductie.
Maar ook in ons microbioom is de biodiversiteit zoek: niet enkel in de darm en op de huid, maar ook in alle organen. En dat is problematisch voor de menselijke gezondheid, want oorzaak van vele ziekten.

Planten, dieren en mensen worden ‘gekoloniseerd’ door ontelbare micro-organismen. Die zijn cruciaal voor hun gezondheid. Humane gezondheid is geen geïsoleerd gegeven, maar is onlosmakelijk verbonden met deze van zijn omgeving (concept "One health").
Onze micro-organismen zijn levensbelangrijk, maar evenzo hun diversiteit die de soorten in balans moet houden en beschermt tegen ziektekiemen. Divers microbioom = gezondheid.

Natuurvolkeren hebben een zeer divers microbioom. Hoe kunnen wij daarvoor zorgen? Gezond leven en eten, vers voedsel (zonder pesticiden en additieven), zo divers mogelijk: zoveel mogelijk verschillende planten en eiwitbronnen dagelijks op je bord!

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Red de bijen en… ons voedsel
Genetische manipulatie: ernstige bedreiging biodiversiteit
Pesticiden verstoren de darmflora, oorzaak van ziekten én darmkanker

Bronnen:
https://www.mo.be/analyse/het-cop15-akkoord-ontleed-historisch-maar-moeilijk-uit-te-voeren
https://www.health.belgium.be/nl/brochure-biodiversiteit-belgie
Lachat C, Hanley-Cook G. Meer biodiversiteit op ons bord. https://www.nice-info.be/nutrinews/meer-biodiversiteit-op-ons-bord
https://bebiodiversity.be/nl/blog/2021/04/01/gezonder-eten-om-de-biodiversiteit-te-redden/
Flandroy L et al. The impact of human activities and lifestyles on the interlinked microbiota and health of humans and of ecosystems. Sci Total Environ. 2018 Jun 15;627:1018-1038.
Banerjee S, van der Heijden MGA. Soil microbiomes and one health. Nat Rev Microbiol. 2023 Jan;21(1):6-20.
Hanski et al. Environmental biodiversity, human microbiota and allergy are interrelated. Proc Natl Acad Sci USA 2012. Natuurpunt Studie
Celebi Sozener Z et al. Epithelial barrier hypothesis: Effect of the external exposome on the microbiome and epithelial barriers in allergic disease. Allergy. 2022 May;77(5):1418-1449.

 

lijn