Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2023
Cacao en chocolade: PUUR gezond
| 01/09/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Cacao en chocolade: PUUR gezond Cacao en chocolade hebben de wereld veroverd, met duizenden vormen en samenstellingen. Soms is het een heuse verslaving. Maar het imago is duaal: is chocolade gezond of ongezond? Is het een dikmaker of een cardiovasculaire beschermer?
Het antwoord blijkt eenvoudig: pure cacao is héél gezond, evenals pure donkere chocolade (70+), alle andere mixen zijn ongezond.

Cacao bevat veel bioflavonoïden, en die hebben een positief effect op tal van ziektemechanismen: ze beschermen tegen insulineresistentie en endotheeldysfunctie*, en dus tegen diabetes en cardiometabole ziekten.
Dit werd nog eens aangetoond in een uitgebreide dubbelblindstudie waarin bij gezonde vrijwilligers het effect werd vergeleken van dagelijks 10 gram cacao, maar met verschillende flavonoïdeninhoud (0, 80, 200, 500 en 800 mg/dag). Uit deze studie bleek dat cacaoconsumptie een antioxidatief/anti-inflammatoir effect had en lipidenperoxidatie (omzetting van vet in schadelijke stoffen) tegenging.
“Onze resultaten suggereren dat cacao een betrouwbaar middel kan zijn ter preventie van arteriosclerose”.

*Endotheeldysfunctie: door ontsteking van de binnenste laag van de slagaderwand (=endotheel) verliest deze zijn ‘functies’, o.a. produceren van molecules die de druk van de bloedvatwand reguleren. Dit leidt tot hypertensie enz…


Hoe je bloedvaten sterk houden?
Preventie van arteriosclerose: begin zo jong mogelijk!

Meer lezen:
Oxidatieve stress
Cacao houdt je hersenen fit
De gezonde eigenschappen van chocolade

Bronnen:
Grassi D et al. Cocoa Consumption Decreases Oxidative Stress, Proinflammatory Mediators and Lipid Peroxidation in Healthy Subjects: A Randomized Placebo-Controlled Dose-Response Clinical Trial. High Blood Press Cardiovasc Prev. 2023 May;30(3):219-225.
Simpson EJ et al. Cocoa Flavanol Supplementation and the Effect on Insulin Resistance in Females Who Are Overweight or Obese: A Randomized, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2023 Jan 21;15(3):565.
Grassi D et al. Cocoa, glucose tolerance, and insulin signaling: cardiometabolic protection. J Agric Food Chem 2015; 63(45):9919-26.

 

lijn