Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 april 2022
Eet gezond tegen dementie
| 11/04/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Eet gezond tegen dementie Het aantal patiënten met dementie en ziekte van Alzheimer gaat in stijgende lijn in de Westerse wereld. We worden ouder, en dat is op zich een risicofactor, maar eigenlijk is er wel veel dat we kunnen doen als preventie. Een aantal grote studies wijzen de weg via voeding:

- Het type Mediterrane voeding met groenten, fruit, noten, olijfolie en vis is sowieso gunstig.
- De samenstelling van de darmflora beïnvloedt het risico, want er zijn anti-inflammatoire en pro-inflammatoire bacteriestammen. De eerste nodig je uit met gezonde voeding.
- Dagelijks wat kaas en een glas rode wijn beschermen sterk tegen verstandelijke achteruitgang.
- De grootste schuldigen blijken ALLE bewerkte voedingsmiddelen, zeker bewerkt vlees (per 25/g/dag: 50% hoger risico!).
- Maar te weinig vlees eten is ook niet goed: 1 maal vlees/week of minder is geassocieerd met een hoger risico op Alzheimer en dementie, in vergelijking met 4X/week.
- En: 1 maal per week een portie lamsvlees blijkt gunstig (ander rood vlees niet).

Hoe gezonder eten?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt
‘Processing’ heeft grote impact op je gezondheid
Mediterrane voeding: bescherming door polyfenolen en Omega 3

Bronnen:
Zhang H, et al. Meat consumption and risk of incident dementia: cohort study of 493,888 UK Biobank participants. Am J Clin Nutr. 2021. PMID: 33748832
Klinedinst BS et al. Genetic Factors of Alzheimer's Disease Modulate How Diet is Associated with Long-Term Cognitive Trajectories: A UK Biobank Study. Alzheimers Dis. 2020;78(3):1245-1257.
Zhang M, Zhao D, Zhou G, Li C. Dietary Pattern, Gut Microbiota, and Alzheimer's Disease.
J Agric Food Chem. 2020 Nov 18;68(46):12800-12809.
Ngabirano L et al. Intake of Meat, Fish, Fruits, and Vegetables and Long-Term Risk of Dementia and Alzheimer's Disease. J Alzheimers Dis. 2019;68(2):711-722.

 

lijn