Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 februari 2024
Eet je gezond met ‘flavanolen’
| 23/02/2024 |
Terug Verstuur link
lijn
Eet je gezond met ‘flavanolen’ Bioflavonoïden, de plantaardige kleurstoffen die groenten en fruit kleur en smaak geven, zijn gezonde antioxidanten die we niet kunnen missen om gezond te blijven. Flavanolen zijn hier een subgroep van, met sterke, specifieke gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Flavanolen vind je in vruchten, vooral donkere bessen, maar ook in appels, avocado’s, vijgen, mango’s,… en in cacao en chocolade, zwarte en groene thee. En in rode wijn.
In fruit zitten ze voornamelijk in de schillen en zaden van vruchten en groenten, dus minder in het vruchtvlees. Een van de best bekende flavanolen is EGCG, het catechine in groene thee (epigallocatechine gallaat).

Een greep uit de al duidelijk bewezen voordelen van voldoende inname van flavanolen:
- een lager sterftesrisico
- een beter bewaarde geheugenfunctie bij het verouderen
- bescherming van de cardiometabole gezondheid, minder risico op cardiovasculaire ziekten
- minder risico op ouderdomsdiabetes
- lager risico op hypertensie
Dus: eet je lekker gezond!

Hartproblemen voorkomen
Preventie van arteriosclerose: begin zo jong mogelijk!

Meer lezen:
‘Blueberry’ als cardiovasculaire bescherming
Polyfenolen bieden bescherming cardiovasculair
Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten

Bronnen:
Zhou F et al. Flavonoid intake is associated with lower all-cause and disease-specific mortality: The National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2010 and 2017-2018. Front Nutr 2023; 10:1046998.
Brickman AM et al. Dietary flavanols restore hippocampal-dependent memory in older adults with lower diet quality and lower habitual flavanol consumption. Proc Natl Acad Sci U S A. 2023; 120(23):e2216932120.
Raman G et al. Dietary intakes of flavan-3-ols and cardiometabolic health: systematic review and meta-analysis of randomized trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2019; 110(5):1067-1078.
Márquez Campos et al. Antidiabetic Effects of Flavan-3-ols and Their Microbial Metabolites.
Nutrients 2020; 29;12(6):1592.
OttavianiI JI et al. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk. Scientific Reports 2020; 10(1):1-14.
Vogiatzoglou A et al. Associations between flavan-3-ol intake and CVD risk in the Norfolk cohort of the European Prospective Investigation into Cancer (EPIC-Norfolk). Free Radic Biol Med. 2015; 84:1-10.

 

lijn