Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 juni 2022
Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding
| 02/06/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding Wij zijn in het algemeen stevige vleeseters. Maar vleesproductie legt een zwaardere last op het milieu, de beschikbare landbouwgronden en water dan plantaardige voedselbronnen. Vandaar de roep om minder vlees en duurzamer te eten, de keuze voor vegetarisme/veganisme, de zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen zoals insecten, schimmels, kweekvlees, enz…
Maar wat is een veilige keuze die de mens voorziet van voldoende eiwitten en aminozuren, van goede kwaliteit en in goede verhouding, dit in combinatie met andere belangrijke voedingscomponenten?

Het eiwitverhaal is complex, afhankelijk van individuele behoeften en levensfase, van de kwaliteit en opneembaarheid van de diverse eiwitbronnen, bewerking, bereiding,…
Eiwit/aminozuurtekorten kunnen zware gevolgen hebben voor de gezondheid, terwijl overschotten niet benut, maar gewoon ‘verbrand’ worden. Dit geldt vooral voor plantaardige eiwitbronnen, waar vaak één/meerdere aminozuren in ontbreken om te kunnen dienen voor de synthese van lichaams-eiwitstructuren. Zo gaan aminozuuroverschotten verloren…

Goed informeren is dus belangrijk. Bijvoorbeeld op basis van de goed begrijpbare artikels van NICE (Nutrition Information Center )
(https://www.nice-info.be/nutrinews/eiwitbronnen-in-een-gezonde-en-duurzame-voeding).

Hoe voorkom je darmkanker?
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Gezonde voeding of misleidende reclame?
Gezonde voeding effectiefste cardiovasculaire preventie

Bronnen:
De Meulenaer B. Veiligheidsaspecten van alternatieve eiwitbronnen in onze voeding. Vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid - Universiteit Gent.
Coene I. Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding. NICE 2022; Eiwitbronnen in een gezonde en duurzame voeding | Voedingsinfo NICE (nice-info.be)
Duurzamer eten | Voedingsinfo NICE (nice-info.be) https://www.nice-info.be/dossier/duurzamer-eten
Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen - 2019. Brussel: HGR; 2019. Advies nr. 9284 -https://www.health.belgium.be/nl/advies-9284-fbdg-2019
Leroy F et al. Nutritionism in a food policy context: the case of ‘animal protein’. Animal Production Science 2022 ;https://doi.org/10.1071/AN21237
Herreman L et al. Comprehensive overview of the quality of plant- and animal-sourced proteins based on the digestble indipensable amino acid score. Food Sci Nutr. 2020; 8: 5379–5391
Domić J et al. Perspective: Vegan diets for older adults? A perspective on the potential impact on muscle mass and strength. Advances in Nutrition 2022; https://doi.org/10.1093/advances/nmac009
Rojas conzuelo Z et al. Quality Changes of Vegan Day Menus with Different Plant Protein Source Compositions. Nutrients 2022, 14 (5): 1088. https://doi.org/10.3390/nu14051088

 

lijn