Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 augustus 2023
Europa censureert internet en wetenschap
| 22/08/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Europa censureert internet en wetenschap Uiterlijk vanaf 25 augustus zijn 17 ‘Very Large Online Platforms’ (Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, …) en 2 ‘Very Large Online Search Engines’ (Bing, Google) verplicht om informatie die de EU beschouwt als ‘desinformatie of nepnieuws’ te blokkeren.
Het gaat dus gewoon over EU-censuur voor o.a. (wetenschappelijke) informatie die het overheidsnarratief en -propaganda niet lijdzaam volgt.
Zelf noemen ze het “illegale inhoud aanpakken, zoals haat-zaaien, maar ook andere maatschappelijke risico’s zoals de verspreiding van desinformatie en risico’s die de geestelijke gezondheid van gebruikers kunnen aantasten.”

Om dit “in goede banen te leiden’ richtte de EU commissie het Europees Centrum voor Algoritmische Transparantie (ECAT) op en is bezig met het opzetten van een digitaal handhavingsysteem. Hiervoor krijgen ze “toegang tot de gegevens (die voorheen niet openbaar werden gemaakt) van de 19 platforms om onderzoek te doen naar systeemrisico’s in de EU” .

Vooral gebruikers van o.a. een G-mailaccount lopen dus het risico dat (ook wetenschappelijke) nieuwsbrieven worden geblokkeerd, zoals ABCgezondheid …


Dossier Covid-19
Europa censureert wetenschap: wat kan je doen?

Bronnen:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2065&qid=1666857835014

 

lijn