Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 mei 2023
Hoge bijensterfte bedreigt ook de mens!
| 04/05/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoge bijensterfte bedreigt ook de mens! Belgische en Nederlandse imkers worden dit jaar geconfronteerd met een ongekend hoog sterftepercentage onder hun bijenvolken. Gemiddeld 23/21%, maar sommige imkers verloren 40 tot 90% van hun bijenvolken. Ook in Frankrijk blijkt de bijensterfte uitzonderlijk hoog. Gezien een groot deel van de voedselproductie afhankelijk is van de bestuiving, vormt dit een schrikwekkend toekomstperspectief. Volksvertegenwoordiger de Villiers (Fr): "Als de bijen sterven, zijn de dagen van de mensen geteld - Een staatsschandaal"

Sommige oorzaken zijn gekend: virussen, ziektes, parasieten, de Aziatische hoornaar, klimaatverandering. Meestal wordt gezwegen over de oorzaken van de landbouw zelf: monocultuur, te weinig bloemen, en vooral: overvloedig gifgebruik van herbiciden en pesticiden. Ook de uitrol van 5G blijkt verdacht. Imker Kemperman: “Bijen zijn erg gevoelig. In 2020 stierven in een 5G-testgebied in Italië plots 130 bijenvolken (4 miljoen bijen).”

Onlangs publiceerde de EU haar antwoord op de petitie ‘Save bees and Farmers”, ondertekend door 1.161.254 EU-burgers. Maar de strijd is nog niet gestreden! Het verbod op gevaarlijke pesticiden is uitgesteld!
De strijd tussen Bayer & co en tegenstanders van schadelijke pesti/herbiciden is volop losgebarsten. In Frankrijk werden ze in verschillende gebieden al verboden. Evenals in Luxemburg, waar Bayer echter een rechter zover kreeg om het verbod weer op te heffen…

NVDR. Het gaat hierbij niet alleen om glyfosaat maar ook andere pest- en herbiciden zoals neocotiniden, het extreem giftige fipronil, en de nieuwere versies van RoundUp (zogezegd zonder glyfosaat, maar even giftig).

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
Voorkom leverziekten met een gezonde eet- en leefstijl

Meer lezen:
De lever is een ‘workaholic’!
Red de bijen en… ons voedsel
Korter leven door ongezonde voeding

Bronnen:
https://www.imkersneteland.be/bijensterfte-wintersterfte-bij-bijenvolken-winter-2023/
https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/plant-research/Biointeracties-Plantgezondheid/Bijen/Onderzoek-aan-bijen/Bijensterfte-of-wintersterfte.htm (univ Wageningen)
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230418_92905730
https://vilt.be/nl/nieuws/bijensterfte-zet-chemiereuzen-in-frankrijk-onder-druk
Godoy J. https://www.mo.be/artikel/franse-imkers-klagen-massale-bijensterfte-aan
https://www.deanderekrant.nl/nieuws/rol-van-straling-onderbelicht-bij-ongekende-bijensterfte-2023-04-14
https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/news/european-commission-answers-save-bees-and-farmers-its-far-from-over/
https://www.intotheweedsimpact.com/
https://www.biojournaal.nl/article/9519018/luxemburg-laat-glyfosaat-weer-toe/

 

lijn