Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 februari 2022
Kimchi, een boost voor gezondheid en immuniteit
| 01/02/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Kimchi, een boost voor gezondheid en immuniteit Kimchi is een Koreaans traditioneel gefermenteerd voedsel, dat zijn oorsprong heeft in de oude nomadische en landbouwtradities van het Koreaans schiereiland. Koreanen eten het bij iedere maaltijd en zweren erbij voor hun gezondheid en immuniteit.
En inderdaad Kimchi, en ander gefermenteerd voedsel, leveren een grote hoeveelheid probiotica, vooral Lactobacillen. Deze hebben relevante gezondheidseffecten en antivirale eigenschappen. Zo beschermen sommige ervan tegen influenza door moduleren van de aangeboren immuniteit.

Meerdere studies, en vooral de recentste review belichten de diverse medicinale eigenschappen:
- immuunversterkend
- een zegen voor de darmflora, wat zorgt voor een sterke respiratoire immuniteit
- antiviraal, vooral bij respiratoire ziekten
- antibacterieel
- antioxidant en anti-inflammatoir
- preventie van atherosclerose
- antidiabetisch
- chemopreventief (zie studie darmkanker)

Het is dus een grote meerwaarde voor gezondheid en immuniteit om regelmatig gefermenteerde voeding in te lassen in het menu.
Naast kimchi: verse probiotische yoghurt en zuurkool, kefir, natuurhoning, tempeh, kombucha, natto, miso,… let wel: hoge temperaturen vernietigen probiotica, reken dus enkel op verse producten hiervoor!

Hoe gezonder eten?
Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?

Meer lezen:
Verzwakt afweersysteem
Help je microbioom met gefermenteerd voedsel
Gezonde darmflora beschermend tegen en bij kanker?>
Voeding en supplementen tegen corona- en griepvirussen

Bronnen:
Das G, Heredia JB et al. Korean traditional foods as antiviral and respiratory disease prevention and treatments: A detailed review. Trends Food Sci Technol. 2021 Oct;116:415-433.
Han YM et al. Dietary intake of fermented kimchi prevented colitis-associated cancer. J Clin Biochem Nutr. 2020 Nov;67(3):263-273. doi: 10.3164/jcbn.20-77.
Kim HJ, Noh JS, Song YO. Beneficial Effects of Kimchi, a Korean Fermented Vegetable Food, on Pathophysiological Factors Related to Atherosclerosis. J Med Food. 2018 Feb;21(2):127-135.
Lee M, Song JH, Park JM, Chang JY. Food Bacterial diversity in Korean temple kimchi fermentation. Res Int. 2019 Dec;126:108592.
Park KY, Jeong JK, Lee YE, Daily JW 3rd. Health benefits of kimchi (Korean fermented vegetables) as a probiotic food. J Med Food. 2014 Jan;17(1):6-20.
Patra JK, Das G, Paramithiotis S, Shin HS. Kimchi and Other Widely Consumed Traditional Fermented Foods of Korea: A Review. Front Microbiol. 2016 Sep 28;7:1493.
https://www.ahealthylife.nl/8-gezonde-gefermenteerde-voedingsmiddelen/
https://www.nice-info.be/nutrinews/toenemende-trend-gefermenteerde-voeding
https://www.purepascale.com/nl/groenten-fermenteren
https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/verrot-gezond-dit-is-wat-gefermenteerd-eten-voor-je-doet/

 

lijn