Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 december 2022
Knoflook tegen multiresistente bacteriën
| 29/12/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Knoflook tegen multiresistente bacteriën Bacteriën kunnen snel resistentie ontwikkelen tegen meerdere antibiotica tegelijk. Maar dat betekent niet dat ze bestand zijn tegen andere antimicrobiële stoffen, zoals die in extract van knoflook aangetroffen worden. Laboratoriumstudies hebben dit aangetoond bij bacteriën geisoleerd bij patiënten die regelmatig klachten hebben van urineweginfecties. Deze patiënten moeten regelmatig een antibioticumkuur volgen, soms zelfs preventief.

Die bacteriën waren gevoelig voor knoflookextract, terwijl ze sterke resistentie vertoonden tegen een aantal reguliere antibiotica. Daarmee bevestigt dit onderzoek de reputatie van knoflook als 'Russische peniciline', een bijnaam die knoflook heeft gekregen omdat het Russische leger er gebruik van maakte tijdens de twee wereldoorlogen . Knoflook zou bovendien ingezet kunnen worden tegen schimmels en virussen. Jammer genoeg is het nog onzeker of knoflookextract voldoende hoog gedoseerd kan worden bij mensen.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Afweerverhogende voedingsstoffen

Lees ook:
Look reguleert bloeddruk en immuniteit
Lookextract vermindert cardiovasculair risico
‘Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)

Bronnen:
Gupta S, Kapur S et al. Garlic: An Effective Functional Food to Combat the Growng Antimicrobial Resistance. Pertanika J Trop Agric Sci. 2015; 38(2):271-278
Guoliang Li et al. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May; 8(5): e14814 doi: 10.5812/jjm.14814
Agnieszka Magryś, Alina Olender, Dorota Tchórzewska. Antibacterial properties of Allium sativum L. against the most emerging multidrug-resistant bacteria and its synergy with antibiotics. Arch Microbiol. 2021; 203(5): 2257–2268. doi: 10.1007/s00203-021-02248-z
Sushma Bagde Bhatwalkar, Rajesh Mondal et al. Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic (Allium sativum) Front. Microbiol., 27 July 2021 doi.org/10.3389/fmicb.2021.613077

 

lijn