Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 juli 2023
Look: rijkste bron van organische zwavel
| 27/07/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Look: rijkste bron van organische zwavel Knoflook is calorie-arm, maar zeer voedzaam: het bevat veel vitamines (o.a. vitamine B’s en vitamine C), sporenelementen (selenium, mangaan, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer, zink,…) en erg veel antioxidanten. Het is bovendien zowat de meest geconcentreerde bron van organische zwavel: 33 bioactieve zwavelmolecules zijn al geïdentificeerd; o.a. allicine, diallyl disulfide, s-allyl cysteine, methyl-selenocysteine… Al deze verbindingen zijn zeer belangrijk voor de menselijke fysiologie: voor ontgifting (zelfs zware metalen), tegen oxidatieve stress en inflammatie, enz...

Look heeft bovendien sterke antivirale/-bacteriële én immuunmodulerende effecten, dus ideaal als preventie en bij infecties. De antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen beschermen niet alleen cardiovasculair en tegen hypertensie, look beschermt ook lever en nieren, maar ook tegen diabetes en neurodegeneratie (o.a. tegen Alzheimer,…) en kanker.
Het is dan ook geen wonder dat het gebruik van knoflook, in voeding of als suppletie, levensverlengend is.

Veel van deze eigenschappen vind je overigens ook (meer of minder geconcentreerd) in andere ui-achtigen, zoals ui, sjalot, prei,… en kruisbloemigen: broccoli, spruitjes,…

Ontgiften van zware metalen
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen:
Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker
‘Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)
Multiresistente bacteriën niet opgewassen tegen knoflook

Bronnen:
Bhatwalkar SB, Mondal R, Krishna SBN, et al. Antibacterial Properties of Organosulfur Compounds of Garlic (Allium sativum). Front. Microbiol. 2021; 12:613077.
Shang A et al. Bioactive Compounds and Biological Functions of Garlic (Allium sativum L.). Foods. 2019 Jul 5;8(7).
Anwar A et al. Redox Modulation at Work: Natural Phytoprotective Polysulfanes From Alliums Based on Redox-Active Sulfur. Curr Pharmacol Rep. 2018;4(5):397-407.
Bahadoran Z et al. Allium vegetable intakes and the incidence of cardiovascular disease, hypertension, chronic kidney disease, and type 2 diabetes in adults: a longitudinal follow-up study. J Hypertens. 2017 Sep;35(9):1909-1916.
Nicastro HL, Ross SA, Milner JA. Garlic and onions: their cancer prevention properties. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Mar;8(3):181-9.
Omar SH, Al-Wabel NA. Organosulfur compounds and possible mechanism of garlic in cancer. Saudi Pharmaceutical J. 2009; 18:51-58
Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA. Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension Pharm Sci 2013 Sep;26(5):859-63
Oosthuizen C et al. Diallyl Polysulfides from Allium sativum as Immunomodulators, Hepatoprotectors, and Antimycobacterial Agents. J Med Food. 2017; 20(7):685-690.
Kianoush S et al. Comparison of Therapeutic Effects of Garlic and D-Penicillamine in Patients with Chronic Occupational Lead Poisoning. Basic & Clinical Pharmacol & Toxicol 2012; 110:476-481.

 

lijn