Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 oktober 2022
Meeste kijkoperaties aan de knie zijn overbodig
| 31/10/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Meeste kijkoperaties aan de knie zijn overbodig Volgens Zweedse en Deense onderzoekers hebben knieoperaties bij kniepijn geen enkele zin. Volgens hun literatuurstudie zou de vermindering van pijn bijna verwaarloosbaar zijn. Het nut van zo'n operatie is dus twijfelachtig, zeker als we rekening houden met de risico's van zo'n operatie. Hoewel risico's zeldzaam zijn, kunnen ze ernstig zijn (zoals infecties, longembolie en hartproblemen).

De studie ging over een arthroscopie, kijkoperaties waarbij de chirurg toch een kleine ingreep doet. De gedachte die achter knieoperaties zit, is dat er naar scheurtjes gekeken wordt en dat ontaard weefsel weggenomen wordt, bijvoorbeeld van de meniscus. Maar scheurtjes en ontaard weefsel komen ook voor bij gezonde mensen, die geen last hebben van kniepijn. Het effect van knieoperaties zou volledig te wijten zijn aan het placebo-effect, beweren deze onderzoekers.

Leven met chronische kniegewrichtspijn
Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren

Lees ook:
Minder knieklachten met rode biet
Vermijd cortisonespuit in gewrichten
Chronische knieklachten meestal leeftijdsgebonden

Bronnen:
Thorlund JB, Juhl CB, Roos EM, Lohmander LS. Arthroscopic surgery for degenerative knee: systematic review and meta-analysis of benefits and harms. BMJ. 2015 Jun 16;350:h2747 doi.org/10.1136/bmj.h2747
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26080045/

 

lijn