Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 juni 2022
NSAID en cortisonen oorzaak van chronische pijn
| 24/06/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
NSAID en cortisonen oorzaak van chronische pijn Pijnstillers zoals NSAID en steroïden (cortisone) kunnen acute pijn tijdelijk verminderen, maar op lange termijn genomen kunnen ze chronische pijn veroorzaken. En vaak is die nog nauwelijks te behandelen met courante pijnstillers.

Onderzoeker Jeffery Mogil (McGill University): “Inflammatie heeft een reden, en het blijkt gevaarlijk om deze te blokkeren. De ‘drugs’ interfereren met de inflammatoire respons van het lichaam, die als doel heeft beschadigde weefsels te herstellen.”
In zijn onderzoek bij lage rugpijn bleek dat de ‘standaard pijnstillers’ neutrofielen (soort witte bloedcellen) blokkeren, waardoor het inflammatie- en genezingsproces niet gestart wordt.
Ook in experimenten met labomuizen bleek al dat blokkeren van de neutrofielen de pijnduur vertienvoudigde. Uit een andere studie op ongeveer 500.000 pijnpatiënten bleek dat deze na 2 tot 10 jaar nog steeds pijnstillers slikten voor het oorspronkelijke probleem.

Soms kan acute pijnstilling wel nodig zijn, maar ‘drugs’ genezen niet, ze verlengen het probleem. Een goede ontsteking is essentieel voor genezing.

Hoe het risico op lage rugpijn verminderen?
Leven met chronische schoudergewrichtspijn

Meer lezen:
Acute lage rugpijn
Chronische kniegewrichtspijn
Chronische pijn op natuurlijke wijze bestrijden

Bronnen:
Parisien M et al. Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain. Science Translational Medicine, 2022 mei; 14(644):eabj9954.
Wood H. Anti-inflammatory drugs could cause chronic pain. Nat Rev Neurol. 2022 May 24.

 

lijn