Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 november 2023
Olijfbladextract: multifunctionele cardiovasculaire bescherming
| 20/11/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Olijfbladextract: multifunctionele cardiovasculaire bescherming De voordelen van regelmatige consumptie van olijfolie zijn goed bekend, maar ook olijfbladextract heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Net als olijfolie bevat het naast hydroxytyrosol veel polyfenolen, antioxidanten en andere fytotherapeutische componenten. Zoals oleuropeïne dat, net als hydroxytyrosol, een krachtige werking heeft tegen cardiometabole problemen: beide zijn sterke antioxidanten, anti-inflammatoir, en ze beschermen en verbeteren de endotheelfunctie.

Heel wat wetenschappelijke studies bevestigen dat suppletie met olijfbladextract cardiovasculaire risicofactoren kan verbeteren:
- Vermindering oxidatieve stress en inflammatieniveau; dit beschermt niet alleen cholesterol tegen oxidatie, maar ook de vaatwanden tegen inflammatie. Dus meervoudige bescherming tegen de ontwikkeling van arteriosclerose, metabool syndroom en diabetes.
- Bloeddrukverlaging door verbetering van de endotheelfunctie; oleuropeïne beschermt het vaatwandontspannende NO (stikstofmonoxide) tegen oxidatie.
- Andere componenten verhinderen de omzetting van angiotensine 1 (bloeddrukverlagend) naar angiotensine 2 (bloeddrukverhogend); of werken als natuurlijke ‘betablokkers’, die het hart rustiger maken.
- Olijfbladextract voorkomt tevens het ‘kleven’ van bloedplaatjes, dus preventie van stollingsstoornissen en trombose.
Olijfbladextract is verkrijgbaar als voedingssupplement.

Hypertensie preventief benaderd
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Olijfolie, onmisbaar in de keuken
Hormoonpillen verhogen risico op beroerte
Gezond hart? Gezonde voeding, bewegen en… voedingssupplementen

Bronnen:
Razmpoosh E et al. The effects of olive leaf extract on cardiovascular risk factors in the general adult population: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetol Metab Syndr. 2022; 14(1):151.
Bertelli M et al. Hydroxytyrosol: A natural compound with promising pharmacological activities. J Biotechnol. 2020 Feb 10;309:29-33.
Razmpoosh E et al. The effects of olive leaf extract on cardiovascular risk factors in the general adult population: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetol Metab Syndr. 2022; 14(1):151.
Hermans MP, Pincemail J et al. Supplementation Effect of a Combination of Olive (Olea europea L.) Leaf and Fruit Extracts in the Clinical Management of Hypertension and Metabolic Syndrome. Antioxidants (Basel). 2020; 9(9):872
Susalit E et al. Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):251-8.
Lockyer S et al. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2017; 56(4):1421-32.
Romani A et al. Health Effects of Phenolic Compounds Found in Extra-Virgin Olive Oil, By-Products, and Leaf of Olea europaea L.

 

lijn