Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 mei 2022
Olijfolie voor een lang en gezond leven
| 12/05/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Olijfolie voor een lang en gezond leven Het is bekend dat regelmatige consumptie van olijfolie het cardiovasculair risico verlaagt. Maar Amerikaanse Harvard-onderzoekers wilden de invloed bepalen op het overlijdensrisico. Zij gebruikten daarvoor een grote, bestaande database die meer dan 92.000 gezondheidsprofessionals volgde over 28 jaar. Alle deelnemers waren vrij van cardiovasculaire ziekten en kanker bij het begin van de studie. De voeding werd opgevolgd via een 4-jaarlijkse vragenlijst.

Gedurende de 28 jaar follow-up waren er 36.856 overlijdens. De hoogte van de olijfolieconsumptie werd bepaald, en er werden ‘substitutie-analyses’ gemaakt, waarbij het effect bestudeerd werd van de vervanging van margarine, boter/melkvet en mayonaise (=10gr) door olijfolie (=7gr). Dit was alvast geassocieerd met een 8-34% lagere mortaliteit. Verder: lager overlijdensrisico:
- Hart-en vaatziekten: -19%
- Kanker: -17%
- Ademhalingsziekten: -18%
- Neurodegeneratieziekten zoals Alzheimer: -29%.
De onderzoekers stellen echter dat de deelnemers met de hoogste olijfolieconsumptie vaker sportief waren. Ze benadrukken het belang van een gezonde, sportieve leefstijl én van groenten en fruit.

Hartproblemen voorkomen
Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?

Meer lezen :
Olijfolie tegen aderverkalking
Olijfolie, onmisbaar in de keuken
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt

Bronnen:
Guasch-Ferré M et al. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. JACCardiol 2022; 76(2): 101-112.
Larsson ZC. Can Small Amounts of Olive Oil Keep the Death Away?https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109721081481?via%3Dihub - fn1 JACCardiol 2022; 76(2): 113-115.
Yubero-Serrano EM et al. Extra virgin olive oil: More than a healthy fat. Eur J Clin Nutr. 2019 Jul;72(Suppl 1):8-17.
Román GCet al. Extra-virgin olive oil for potential prevention of Alzheimer disease.
Rev Neurol (Paris). 2019 Dec;175(10):705-723.
Angeloni C et al. Bioactivity of Olive Oil Phenols in Neuroprotection. Int J Mol Sci. 2017 Oct 25;18(11):2230.

 

lijn