Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 augustus 2022
Ontbijtgranen: gezondheidsclaims doorprikt
| 11/08/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Ontbijtgranen: gezondheidsclaims doorprikt De ontbijtgranenreus Kellog heeft zopas een rechtszaak verloren tegen de Britse overheid, die de promotie van te vette of gesuikerde producten wil beperken. Ook in UK zijn overgewicht en gezondheidsproblemen door de overconsumptie van ongezonde ‘voeding’ problematisch.
Kellogg promoot zijn geraffineerde koolhydraatproducten -vaak nog eens sterk gecoat met suiker en vet- als ‘gezond ontbijt’. Het mikt daarbij vooral op kinderen en ‘gebruiksgemak”. Hierdoor leren kinderen van jongsaf om al bij het ontbijt een overdosis ongezonde calorieën te consumeren. Bovendien zitten in deze ontbijten nauwelijks gezonde vitamines, mineralen en fytonutriënten.

Het Britse Hooggerechtshof: “Het idee dat deze producten gezond zouden zijn wanneer ze met melk geconsumeerd worden, is absoluut niet overtuigend”, en: “Melk verandert niets aan het feit dat onbijtgranen/cornflakes te veel vetten, suikers of zout bevatten, wat nefast is voor de gezondheid van kinderen”.

NVDR. Yoghurt met fruit en wat (ongezoete) muesli is zeker gezonder voor kinderen! Maar dan wel verse, ongezoete yoghurt, met VERS fruit. Industriële ‘fruityoghurtjes’ zijn ook ongezonde suikerbommen!

Kinderen en vitaminen
Hoe voorkom je diabetes?

Meer lezen:
Suiker rooft energie
Kies het juiste ontbijt
Suikerindustrie beïnvloedt met ‘gekochte’ wetenschap

Bronnen:
https://www.despecialist.eu/nl/nieuws/kellogg-verliest-rechtszaak-tegen-britse-overheid.html
https://www.theguardian.com/business/2022/apr/27/kelloggs-court-challenge-new-uk-rules-high-sugar-cereals
Yki-Järvinen H et al. Dietary carbohydrates and fats in nonalcoholic fatty liver disease.Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021 Nov;18(11):770-786.
Butler MJ, Barrientos RM. The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences.Brain Behav Immun. 2020 Jul;87:53-54.
Bradley P. Refined carbohydrates, phenotypic plasticity and the obesity epidemic.Med Hypotheses. 2019 Oct;131:109317.
Lermyte F et al. Metallic iron in cornflakes. Food Funct. 2020 Apr 1;11(4):2938-2942.

 

lijn