Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 maart 2024
Paleodieet tegen cardiovasculaire risico's
| 04/03/2024 |
Terug Verstuur link
lijn
Paleodieet tegen cardiovasculaire risico's Volgens een studie is het 'paleodieet' goed voor je hart, ook al mochten de deelnemers van die studie zoveel eten als ze wilden. De deelnemers kenden een toename in de ontstekingsmerker IL-10 van 35 %. Een hoge IL-10 betekent een betere controle van ontstekingen en betere bescherming van bloedvaten tegen ontstekingen, die de kiemen kunnen leggen voor ontwikkeling van arteriosclerose. Deelnemers verloren zelfs wat gewicht na 8 weken.

Het paleodieet is gebaseed op wat onze verre voorouders aten toen ze nog in het 'paleolithicumtijdperk' of de 'oude stenentijd' leefden. In die tijd was er van landbouw geen sprake. Melk en granen waren nog niet in grote volumes beschikbaar. Het paleodieet vermijdt zulke voedingsmiddelen om die reden. De nadruk ligt dan ook op consumptie van onverwerkte voedingsmiddelen. Het paleodieet zorgde in deze studie voor een daling van inname van koolhydraten van liefst 44 %.

Hartproblemen voorkomen
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Westers dieet maakt ons dom
Voedingsvezels tegen hart- en vaatziekten
MRNa‘vaccins’ veilig? > 25% meer hartverwikkelingen

Bronnen:
Could the Paleo Diet Benefit Heart Health? American Physiological Society (APS) 24 aug 2016 www.newswise.com/articles/could-the-paleo-diet-benefit-heart-health
Ehsan Ghaedi, Mohammad Mohammadi et al. Effects of a Paleolithic Diet on Cardiovascular Disease Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019 Jul; 10(4): 634–646 doi: 10.1093/advances/nmz007
de la O V, Zazpe I, Goni L, Santiago S, Martín-Calvo N, Bes-Rastrollo M, Martínez JA, Martínez-González MÁ, Ruiz-Canela M. A score appraising Paleolithic diet and the risk of cardiovascular disease in a Mediterranean prospective cohort. Eur J Nutr. 2022 Mar;61(2):957-971. doi: 10.1007/s00394-021-02696-9.

 

lijn