Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 augustus 2023
Pijn = bescherming! Let op met pijnstillers
| 15/08/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Pijn = bescherming! Let op met pijnstillers Pijn waarschuwt voor gevaar en verwondingen. Zo voorkomt pijn verdere schade en belasting van beschadigde weefsels. Maar pijnneuronen beschermen blijkbaar ook tegen ontsteking, vooral in de darm. Hamvraag: “Hindert pijnmedicatie herstel van het darmslijmvlies en het microbioom?”

Uit dierenstudies blijkt o.a. dat zenuwcellen in de darm reageren op pijnprikkels door een stof te produceren die de groei van gunstige bacteriën bevordert, waardoor de beschermende slijmlaag verdikt. Dit beschermt de darmwand tegen ontsteking en weefselschade. Het blokkeren van deze pijnreceptoren veroorzaakte bij gevoelige muizen veranderingen in het darmmicrobioom, ernstiger ontsteking en verminderd vermogen om weefselschade te voorkomen en te herstellen.
De onderzoekers stelden tevens vast dat in weefselmonsters van IBD-patiënten (colitis en ziekte van Crohn) de genexpressie van pijnreceptoren verstoord was. Doordat de zenuwuiteinden ervan vlakbij de ‘slijmbekercellen’ liggen, verstoort dit hun werking: productie van de beschermende slijmlaag waarin bacteriën graag vertoeven. Met wijziging van het bacteriële evenwicht in de darm tot gevolg en verhoging van de vatbaarheid voor colitis.

Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
Zes natuurlijke pijnstillers
Irritable-bowel syndrome (IBS)
Darmflora bepaalt immuunsysteem én gezondheid

Bronnen:
Zhang W et al. Gut-innervating nociceptors regulate the intestinal microbiota to promote tissue protection. Cell 2022 October 13; DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2022.09.008

 

lijn