Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 oktober 2023
Quercetine: essentieel voor gezondheid
| 23/10/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Quercetine: essentieel voor gezondheid Quercetine is een geel bioflavonoïde met belangrijke en veelbelovende gezondheidsbeschermende eigenschappen. Een hele waaier hiervan werden al onderzocht en bevestigd:
- Ondersteunt het immuunsysteem en is antiviraal. Actief tegen het corona-19-virus.
- Zeer krachtige antioxidant, beschermt cellen tegen veroudering
- Anti-inflammatoir
- Anti-allergisch (hooikoorts)
- Anti-kankereffect
- Therapeutisch werkzaam tegen metabool Syndroom, hypertensie en hart- en vaatziekten
- Anti-diabetisch
Dus zeker een waardevolle voedingscomponent ter preventie van vele ziekten…

Quercetine is te vinden in verse groenten en fruit: in uien, uiachtigen (bieslook, knoflook, prei, enz…), tomaten en sperziebonen, venkel, koolsoorten, koriander, kappertjes,… En in appels, bessen, bramen, noten, citrusvruchten, en in peper, thee en cacao,… Door bewerking (schillen, verhitten) en bewaren bij hogere temperaturen gaat deze waardevolle stof deels verloren.
De dagelijkse opname van quercetine hangt dus sterk af van het eten van verse, plantaardige voeding. In industrieel bewerkte producten is quercetine nauwelijks meer te vinden. Daarom kan een supplement met goed opneembare quercetine nuttig zijn.

Bescherm jezelf tegen COVID-19
Afweerverhogende voedingsstoffen

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Versterk je immuniteit tegen herfst en winter!
Gezond hart? Gezonde voeding, bewegen en… voedingssupplementen

Bronnen:
Rakha A et al. Anti-inflammatory and anti-allergic potential of dietary flavonoids: A review.
Biomed Pharmacother. 2022 Dec;156:113945.
Hosseini A et al. Quercetin and metabolic syndrome: A review. Phytother Res. 2021 Oct;35(10):5352-5364.
Chojnacka K et al. Phytochemicals containing biologically active polyphenols as an effective agent against Covid-19-inducing coronavirus. J Funct Foods. 2020 Oct;73:104146.
Di Petrillo A et al. Quercetin and its derivates as antiviral potentials: A comprehensive review. Phytother Res. 2022 Jan;36(1):266-278.
Reyes-Farias M, Carrasco-Pozo C. The Anti-Cancer Effect of Quercetin: Molecular Implications in Cancer Metabolism. Int J Mol Sci. 2019 Jun 28;20(13):3177.
Marunaka Y et al. Actions of Quercetin, a Polyphenol, on Blood Pressure. Molecules. 2017 Jan 29;22(2):209.
Deepika, Maurya PK. Health Benefits of Quercetin in Age-Related Diseases. Molecules. 2022 Apr 13;27(8):2498.
Patel RV et al. Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent. Eur J Med Chem. 2018 Jul 15;155:889-904.
Eid HM, Haddad PS. The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms. Curr Med Chem. 2017;24(4):355-364.

 

lijn