Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 maart 2023
Transvetten en risico op darmkanker
| 17/03/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Transvetten en risico op darmkanker Transvetten/vetzuren zijn vetmolecules waarbij door verhitting of een chemisch/industrieel proces de biochemische vorm veranderd wordt: een H+ (waterstof) wisselt van plaats. Bij o.a. het harden van plantaardige oliën en industriële vet-bereidingen. Transvetten komen in de natuur nauwelijks voor.
Een minieme verandering, maar hierdoor wordt het een molecule die onze stofwisseling niet herkent en niet kan verwerken. De vetmolecule wordt daardoor toxisch.
Transvetten verhogen het risico op o.a. hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Recente overzichtsstudies focussen op het verhoogde risico op dikkedarmkanker door (hogere) consumptie van transvetten. Al werd er geen significant verschil gevonden voor rectumkanker, het risico voor darmkanker was gemiddeld bijna tweemaal hoger.

Maar, er zijn uitzonderingen: onze darmflora vormt specifieke transvetzuren die wél lichaamseigen zijn en gezond, én die verlagen het risico op darmkanker. Een goede darmflora die de juiste vetzuren produceert is dan wel essentieel.
Ook het transvetzuur CLA (geconjugeerd linolzuur, gevormd door darmflora van herkauwers) heeft gezondheidsbevorderende effecten.

Darmverzorgende tips
Hoe voorkom je darmkanker?

Meer lezen:
Vermijd transvetten!
Korter leven door ongezonde voeding
Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker

Bronnen:
Salemi F et al. Dietary trans fatty acids and risk of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Eur J Nutr 22 nov; 62:563-572.
Lu Y et al. Comprehensive Investigation on Associations between Dietary Intake and Blood Levels of Fatty Acids and Colorectal Cancer Risk. Nutrients. 2023 Feb 1;15(3):730.
Michels N et al. Dietary trans-fatty acid intake in relation to cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2021 Jun 4;79(7):758-776.
Anjom-Shoae J et al. Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: A systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Clin Nutr. 2020 Mar;39(3):755-764.
Islam MA et al. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647.
https://gezondheidenvoeding.nl/voeding/vetten/waarom-trasnvetten-zo-slecht-zijn-en-wat-zijn-het-eigenlijk/

 

lijn