Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juni 2022
Zoetstoffen en kankerrisico
| 30/06/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Zoetstoffen en kankerrisico De voedingsindustrie maakt rijkelijk gebruik van kunstmatige zoetstoffen in dranken en voedingsproducten. We consumeren sowieso teveel suiker, maar zijn die zoetstoffen onschadelijker?
De meest gebruikte zijn aspartaam [E951], acesulfame-K [E950] en sucralose [E955]), en allemaal kwamen ze al in opspraak. In verband met kanker, maar ook voor pathogene wijzigingen in de darmflora.
Overigens werd reeds lang aangetoond dat suiker vervangen door zoetstoffen niets bijdraagt aan gewichtsbeheersing of diabetespreventie.

Een Frans bevolkingsonderzoek volgde 102.865 volwassenen over gemiddeld 8 jaar, en onderzocht mogelijke verbanden met kankerrisico. De conclusies: vergeleken met wie geen zoetstoffen consumeerden, hadden ‘hoger consumeerders’ volgende risico’s:
- totaalrisico kanker: 13% hoger, voor aspartaam zelfs 15%.
- borstkanker: + 22% risico
- obesitasgerelateerde kankers: 15% hoger risico.
NB. de resultaten werden gecorrigeerd voor andere mogelijke risicofactoren, zoals roken, leeftijd en geslacht, alcoholverbruik, en voedingsfactoren.

De onderzoekers (NutriNet-Santé 2009-2021) besluiten dat deze nieuwe inzichten een re-evaluatie van zoetstofadditieven noodzakelijk maken, zowel door de EFSA (European Food Safety Agency) als andere gezondheidsorganisaties.

Hoe ontstaat kanker?
Overgewicht voorkomen

Meer lezen:
Zoetstoffen en depressie
Veroorzaakt 'light' hartziekten?
Suikervervangers veroorzaken gewichtstoename

Bronnen:
Debras C et al. Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study. Plos March 24, 2022. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003950
Artificial sweeteners and cancer risk: Results from the NutriNet-Santé population-based cohort study (plos.org)
World Health Organization. Guideline: sugars intake for adult and children. Geneva: World Health Organization; 2015 [cited 2022 Mar 2]. https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028.
Landrigan PJ, Straif K. Aspartame and cancer—new evidence for causation. Environ Health. 2021;20:42.
Schernhammer ES et al. Consumption of artificial sweetener–and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Am J of Clin Nutr. 2012;96:1419–28.
Lindseth GN et al. Neurobehavioral Effects of Aspartame Consumption.
Pang MD, Goossens GH, Blaak EE. The impact of artificial sweeteners on body weight control and glucose homeostasis. Front Nutr. 2021;7:598340.
Toews I et al. Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies. BMJ. 2019;364:k4718.
Shil A, Chichger H. Artificial Sweeteners Negatively Regulate Pathogenic Characteristics of Two Model Gut Bacteria, E. coli and E. faecalis. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22(10), 5228.
Why zero-calorie sweeteners can still lead to diabetes, obesity.
https://www.eurekalert.org/news-releases/689523

 

lijn