Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Eten uw tieners gezond?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 maart 2022
Gezondheidsgegevens: Te grabbel? Te koop?
| 10/03/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezondheidsgegevens: Te grabbel? Te koop? De 16e Dag van de gegevensbescherming (28 januari) herinnert aan het belang van onze privacy én uw gezondheidsgegevens. De veiligheid ervan, én het medisch geheim worden steeds verder uitgehold, sedert de coronacrisis aan steeds hoger tempo. Met de coronapas culmineert het prijsgeven van gevoelige medische gegevens: geen geheim meer, voor iedereen zichtbaar?

Dit komt nog in een stroomversnelling met de “ontwikkeling van een nationaal platform voor gezondheidsgegevens” (AHEAD) in het kader van de Europese “Towards a European Health Data Space (TEHDAS)”. Hierin zouden alle gezondheidsgegevens (fysische én mentale!) van alle burgers gecentraliseerd én beschikbaar gemaakt worden. Voor wie?
Wie zal deze gegevens kunnen inzien? Misbruik loert om de hoek, tal van actoren willen grof geld betalen voor deze gegevens. Wat als verzekeraars of werkgevers kunnen beschikken over gegevens die je in vertrouwen deelde met arts of psychiater?

Zou het niet correcter zijn dat burgers zélf baas zouden zijn over hun gezondheidsgegevens -opgeslagen in een beveiligde digitale ‘kluis’, waar niemand aan kan zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar. Technologisch is dat perfect mogelijk.
En: mag dat ook gelden voor artsen?

Neem deel aan de EU-enquete om baas te blijven over uw gegevens!
https://ourhealthydata.eu/nl/topics

Bronnen:
https://www.sciensano.be/nl/pershoek/een-tweede-leven-voor-uw-gezondheidsgegevens-laat-uw-stem-horen
https://www.sciensano.be/nl/projecten/e-consultatie-gezonde-data
De online burgerraadpleging „Gezonde Data, uw mening over het tweede leven van gegevens (externe link)”
https://ourhealthydata.eu/nl
https://ourhealthydata.eu/fr
https://www.sciensano.be/nl/partners/health-data-hub

 

lijn