Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 januari 2011
Het typische anti-alzheimer vitamine E
| 11/01/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Het typische anti-alzheimer vitamine E De 'Rotterdam study' in Nederland volgt al jaren de voedingsgewoonten van meer dan vijfduizend mensen op.
Uit een laatste analyse vonden de onderzoekers dat in de groep van mensen die veel vitamine E in hun dieet had, een verminderd risico (-25%) op de ziekte van Alzheimer had. Voor andere antioxidanten (vitamine C, bètacaroteen, flavonoïden) vonden ze geen verband.

Een onderzoek uit Zweden keek naar verschillende vormen van vitamine E afzonderlijk. De tocotriënolen schenen beter tegen alzheimer te beschermen dan de tocoferolen. Bètatocotriënol werkte het best van alle vitamine E-vormen.
Echter, in voedingssupplementen met vitamine E vind je meestal een enkele vorm terug, alfatocoferol. Het is daarom van belang dat je de andere natuurlijke vitamine E's ook voldoende inneemt, bv. via een gezonde voeding. De beste bronnen van vitamine E zijn noten, zaden en plantaardige oliën.

Udo's Choice Ultimate Oil Blend
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Bronnen:
Devore EE, Grodstein F et al. Dietary antioxidants and long-term risk of dementia. Arch Neurol. 2010 Jul;67(7):819-25
Mangialasche F, Kivipelto M et al. High plasma levels of vitamin E forms and reduced Alzheimer's disease risk in advanced age. J Alzheimers Dis. 2010;20(4):1029-37.

 

lijn