Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 mei 2021
Kies voor jezelf en de aarde: natuurlijk voedsel van dichtbij
| 20/05/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Kies voor jezelf en de aarde: natuurlijk voedsel van dichtbij De tijd van zelf voedsel kweken, of halen bij boeren uit het dorp, is lang vervlogen. Het overgrote deel van het huidige voedselaanbod komt van ver, en is bewerkt en verpakt. Met als gevolg: een massief verlies aan voedzaamheid, vervangen door véél ongezonde bestanddelen.

Een indringend rapport A Long Food Movement waarschuwt voor het verder opdringen van industriële voedselreuzen, net als big Tech, big Farma,… én voor ‘big Agriculture’, die zowel milieu en biodiversiteit als voedselzekerheid en -veiligheid ontwricht(en).
Deze industriële revolutie is niet goedaardig en komt zijn beloften niet na!

Het rapport roept op om te voorkomen dat onze voedselsystemen totaal overgenomen worden door de grootindustrie en grootkapitaal. Een verschuiving naar ecologische landbouw en voedselsoevereiniteit zou mens en milieu ten goede komen, maar ook de broeikasgasuitstoot én de kosten van de gezondheidszorg verminderen.

NVDR: Een gulden gezondheidsregel: eet niets wat je voorouders niet zouden herkend hebben als voedsel!

Eetlust bevorderen bij kinderen
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
2021: ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit’
Verstedelijking hand in hand met ongezonde leefstijl

Bronnen:
https://www.ipsnews.be/artikel/we-mogen-de-toekomst-van-ons-voedsel-niet-aan-de-grote-bedrijven-overlaten-opinie
www.weekvandekorteketen.be
www.rechtvanbijdeboer.be
https://www.gezondleven.be/themas/voeding
https://www.gezondleven.be/themas/voeding/ultrabewerkte-voeding
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
Broekema R et al. Future-proof and sustainable healthy diets based on current eating patterns in the Netherlands. Am J Clin Nutr. 2020 Nov 11;112(5):1338-1347.
Ernstoff A et al. Towards Win-Win Policies for Healthy and Sustainable Diets in Switzerland.
Nutrients. 2020 Sep 9;12(9):2745.
Springmann M et al. The healthiness and sustainability of national and global food based dietary guidelines: modelling study. BMJ. 2020 Jul 15;370:m2322.
Chen C, Chaudhary A, Mathys A. Dietary Change Scenarios and Implications for Environmental, Nutrition, Human Health and Economic Dimensions of Food Sustainability.
Nutrients. 2019 Apr 16;11(4):856.
Springmann M et al. Health and nutritional aspects of sustainable diet strategies and their association with environmental impacts: a global modelling analysis with country-level detail.
Lancet Planet Health. 2018 Oct;2(10):e451-e461.
Elgar FJ et al. Food insecurity, state fragility and youth mental health: A global perspective. Gordon D, Melgar-Quiñonez HR. SSM Popul Health. 2021 Mar 3;14:100764.
https://www.gezondleven.be/nieuws/hoe-de-voedingsdriehoek-ook-de-planeet-gezonder-kan-maken

 

lijn