Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Controleert u uw cholesterol?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 april 2008
Pycnogenol kalmeert osteoartritispijn
| 19/04/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Pycnogenol kalmeert osteoartritispijn Duitse wetenschappers, die verbonden zijn aan de universiteit van Würzburg, hebben in een kleine studie vastgesteld dat pycnogenol de osteoartritispijn bij mensen duidelijk vermindert en dit zonder enig neveneffect. Twee kleine groepen van 5 mensn namen deel aan de studie. Bij iedereen werd voor de start van de studie een bloedonderzoek verricht. De eerste groep kreeg gedurende een periode van vijf dagen 200 milligram pycnogenol toegediend onder de vorm van een voedingssupplement. Daarna werd een nieuw bloedstaal afgenomen. Daaruit bleek dat drie van de vijf patiënten duidelijk minder pijn hadden.

De werking zelf berust erop dat pycnogenol een onomkeerbare binding met het enzym cyclo-oxygenase (COX) aangaat, waardoor dit niet meer in staat is om arachidonzuur om te zetten in prostaglandines. Dat zijn stoffen die de zenuwuiteinden gevoelig maken voor prikkels en pijnreacties veroorzaken. De tweede groep kreeg gedurende 5 dagen een dagdosis van 300 milligram pycnogenol om na te gaan hoe snel dit natuurlijk middel voor een duidelijke pijnvermindering zorgde. Pycnogenol werkte binnen de dertig minuten, dat is sneller dan de meest courante pijnstillers.

Meer lezen: Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Bronnen:
Angelika Schäfer, Zuzana Chovanová, Jana Muchová, Katarína Sumegová, Anna Liptáková, Zdeňka Ďuračková, Petra Högger : Inhibition of COX-1 and COX-2 activity by plasma of human volunteers after ingestion of French maritime pine bark extract (Pycnogenol)
Biomedicine & Pharmacotherapy, Jan 2006, vol. 60 : 5-9.

 

lijn