Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Eten uw tieners gezond?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 december 2022
Zwanger? Mijd sterk bewerkte ‘voedings’producten
| 30/12/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwanger? Mijd sterk bewerkte ‘voedings’producten Gezonde, verse voeding is superbelangrijk tijdens de zwangerschap om de groeiende foetus te voorzien van alles wat hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling: voldoende groenten, fruit én omega 3, naast natuurlijke vitamines en micronutriënten (zink, jodium, e.a.),… En: mama moet delen, dus heeft meer nodig!
Bewerkte industriële producten èn frisdranken bevatten vaak schadelijke stoffen (veel suiker, bewaar-, kleur- en smaakstoffen). Maar nog belangrijker is wat ze niet bevatten!

Studies leggen een sterk verband tussen ultra-processed en fastfood/frisdrankconsumptie en tekorten aan verse, nutritionele voeding èn de gevolgen hiervan:
- slechtere, tragere groei van de foetus, vertraagde neuro-psychologische ontwikkeling
- ‘cognitieve dysfunctie’: tragere (slechte) mentale en verbale ontwikkeling, slechtere schoolresultaten later,…
- Er is een sterk positief verband tussen de omega 3-consumptie, vooral in het begin van de zwangerschap, en de neuropsychologische ontwikkeling van kinderen op 4 en 7 jaar.

Tevens wordt het belang benadrukt van de ontwikkeling van gezonde voedingsgewoonten bij het kind. Kinderen leren van de ouders…

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Het belang van borstvoeding
Kinderen presteren minder op school met fastfood
Vermijd fastfood en softdrinks vóór de zwangerschap

Bronnen:
Puig-Vallverdú J et al. The association between maternal ultra-processed food consumption during pregnancy and child neuropsychological development: A population-based birth cohort study. Clin Nutr. 2022 Oct;41(10):2275-2283
Tahaei H et al. Omega-3 Fatty Acid Intake during Pregnancy and Child Neuropsychological Development: A Multi-Centre Population-Based Birth Cohort Study in Spain.
Nutrients. 2022 Jan 25;14(3):518.
Kim H et al. Association between maternal intake of n-6 to n-3 fatty acid ratio during pregnancy and infant neurodevelopment at 6 months of age: results of the MOCEH cohort study. Nutr J. 2017 Apr 18;16(1):23.
Fonseca PCA et al. Association of exclusive breastfeeding duration with consumption of ultra-processed foods, fruit and vegetables in Brazilian children. Eur J Nutr. 2019 Oct;58(7):2887-2894.
Costa CDS et al. Role of ultra-processed food in fat mass index between 6 and 11 years of age: a cohort study. Int J Epidemiol. 2021 Mar 3;50(1):256-265.

 

lijn