ABC GEZONDHEID - Artikels
27 oktober 2023
Aardappelen eten verhoogt bloeddruk
| 27/10/2023 |
| 27/10/2023 |
Regelmatig aardappelen eten veroorzaakt een hogere bloeddruk. Het onderzoek werpt alvast nieuw licht op de vraag of aardappelen al dan niet gezond zijn. Aardappelen zijn rijk aan kalium, dat nodig is voor een gezonde bloeddruk. Maar aardappelen hebben ook een hoge glycemische index, wat niet goed is. Een te hoge bloedsuiker kan schade berokkenen aan de bloedvaten.
De vergelijking werd gedaan tussen het eten van 1 portie en meer dan 4 porties aardappelen per week, gekookt of gebakken. Regelmatig frieten eten verhoogde de bloeddruk.
Ander onderzoek vond geen verband tussen aardappelen en hypertensie bij een mediterraan dieet. Dat komt vermoedelijk omdat de aardappelconsumptie daar veel lager ligt dan de hoeveelheid groenten. Het vervangen van een portie aardappelen door een portie groenten is dus gunstig voor de bloeddruk.
Hypertensie preventief benaderd
Hartproblemen voorkomen
Lees ook:
Acht tips tegen hypertensie
Zoete aardappel, bron van gezonde koolhydraten
Het ideale gezondheidsrecept: 5 porties groenten en fruit
De vergelijking werd gedaan tussen het eten van 1 portie en meer dan 4 porties aardappelen per week, gekookt of gebakken. Regelmatig frieten eten verhoogde de bloeddruk.
Ander onderzoek vond geen verband tussen aardappelen en hypertensie bij een mediterraan dieet. Dat komt vermoedelijk omdat de aardappelconsumptie daar veel lager ligt dan de hoeveelheid groenten. Het vervangen van een portie aardappelen door een portie groenten is dus gunstig voor de bloeddruk.
Hypertensie preventief benaderd
Hartproblemen voorkomen
Lees ook:
Acht tips tegen hypertensie
Zoete aardappel, bron van gezonde koolhydraten
Het ideale gezondheidsrecept: 5 porties groenten en fruit
Bronnen:
Borgi L, Rimm EB, Willett WC et al. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies. BMJ. 2016 May 17;353:i2351. doi: 10.1136/bmj.i2351
Emily A Hu, Miguel A Martínez-González et al. Potato Consumption, Average Blood Pressure, and the Incidence of Hypertension in 2 Mediterranean Cohorts. 27 Mar 2018 doi.org/10.1161/circ.135.suppl_1.p282
So J, Avendano EE, Raman G, Johnson EJ. Potato consumption and risk of cardio-metabolic diseases: evidence mapping of observational studies. Syst Rev. 2020 Dec 1;9(1):274. doi: 10.1186/s13643-020-01519-y.
Borgi L, Rimm EB, Willett WC et al. Potato intake and incidence of hypertension: results from three prospective US cohort studies. BMJ. 2016 May 17;353:i2351. doi: 10.1136/bmj.i2351
Emily A Hu, Miguel A Martínez-González et al. Potato Consumption, Average Blood Pressure, and the Incidence of Hypertension in 2 Mediterranean Cohorts. 27 Mar 2018 doi.org/10.1161/circ.135.suppl_1.p282
So J, Avendano EE, Raman G, Johnson EJ. Potato consumption and risk of cardio-metabolic diseases: evidence mapping of observational studies. Syst Rev. 2020 Dec 1;9(1):274. doi: 10.1186/s13643-020-01519-y.