Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juni 2022
Gezonde voeding verlaagt sterftecijfers
| 09/06/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Gezonde voeding verlaagt sterftecijfers Weinig studies in het verleden konden tot nog toe rechtstreeks aantonen dat gezonde voeding het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Vaak onderzoeken wetenschappers slechts één ingrediënt tegelijk, en is het onderzoek te kleinschalig om betrouwbare conclusies te trekken.
Een Londense universiteit heeft het helemaal anders aangepakt. Zij gaven aan het eetpatroon van 7000 deelnemers van de studie een gezondheidsscore, de 'alternate healthy eating index'. Hoe hoger de score, hoe gezonder het voedingspatroon. Vervolgens werden de deelnemers 18 jaar lang opgevolgd.

Het voedingspatroon met een hoge score leidde tot 25 % minder kans om te sterven (door eender welke ziekte). Tevens gaf het voedingspatroon 42 % minder kans om aan een hartaandoening te sterven.
Voeding met een hoge score bevat veel noten, soja, vezels en weinig rood vlees. Ook alcohol is een belangrijke (gunstige) factor, zolang het met mate wordt geconsumeerd.

Hoe gezonder eten?
Hoe ontstaat kanker?

Lees ook:
Eet gezond tegen dementie
‘Fijne vleeswaren’: niet zo fijn!
Nutri-Score = graadmeter gezonde voeding?

Bronnen:
Tasnime N Akbaraly, Jane E Ferrie et al. Alternative Healthy Eating Index and mortality over 18 y of follow-up: results from the Whitehall II cohort. Am J Clin Nutr 11;94:247-53
Lukas Schwingshackl et al. Food groups and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 6, June 2017, Pages 1462–1473, https://doi.org/10.3945/ajcn.117.153148

 

lijn