Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 oktober 2023
Omega-3-vetzuren tegen zwaarlijvigheid
| 26/10/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3-vetzuren tegen zwaarlijvigheid Het Westerse dieet bevat een overmaat aan omega-6-vetzuren en een gebrek aan omega-3. Muizen krijgen overgewicht als je hen voedert met een Westerse dieet.
Een Franse studie laat zien dat de situatie nog erger gesteld is. Geef je aan opeenvolgende generaties van muizen een Westers dieet, dan blijken de nakomelingen (tweede generatie) nog dikker te zijn dan die van de eerste generatie; en de derde generatie (nakomelingen van de nakomelingen) nog dikker dan de tweede.

De gemiddelde inname van omega-6-vetzuren is met 250% gestegen ten opzichte van veertig jaar geleden. De omega-3-inname is gedaald met 40%.
Omega-6-vetzuren zitten overwegend in vlees van dieren die vooral met maïs gevoederd werden. Ook melk, eieren en kaas bevatten om die redenen veel omega-6. Omega-3-vetzuren treffen we aan in vette vis en lijnzaadolie. Walnoten en groene bladgroenten zijn ook gezonde bronnen van omega-3.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Meer lezen:
Vetten de grote boosdoener?
20% gewicht verliezen met 1 prikje per week?
Verband tussen 'light'-producten en overgewicht

Bronnen:
Massiera F, Barbry P et al. A Western-like fat diet is sufficient to induce a gradual enhancement in fat mass over generations. J Lipid Res. 10 08;51(8):2352-61. Epub 10 04 20.
Buckley, J.D.; Howe, P.R.C. Long-Chain Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids May Be Beneficial for Reducing Obesity—A Review. Nutrients 2010, 2, 1212-1230. https://doi.org/10.3390/nu2121212
Albracht-Schulte K, Kalupahana NS, Ramalingam L, Wang S, Rahman SM, Robert-McComb J, Moustaid-Moussa N. Omega-3 fatty acids in obesity and metabolic syndrome: a mechanistic update. J Nutr Biochem. 2018 Aug;58:1-16. doi: 10.1016/j.jnutbio.2018.02.012.
Young, I.E.; Parker, H.M.; Cook, R.L.; O’Dwyer, N.J.; Garg, M.L.; Steinbeck, K.S.; Cheng, H.L.; Donges, C.; Franklin, J.L.; O’Connor, H.T. Association between Obesity and Omega-3 Status in Healthy Young Women. Nutrients 2020, 12, 1480. doi.org/10.3390/nu12051480

 

lijn