Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 april 2023
Omega 3 beschermt tegen darmkanker
| 20/04/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega 3 beschermt tegen darmkanker De meeste studies tonen dat omega-3-vetzuren een beschermende rol hebben tegen het ontstaan van darmkanker.
Bevolkingsstudies die de invloed van voedingsstoffen op kanker onderzoeken geven niet altijd dezelfde resultaten. Zo zien we dat het eten van vis volgens zeven studies tot minder darmkanker leidt, volgens zeven studies geen effect heeft en volgens twee studies zelfs tot meer darmkanker leidt. Als je al die resultaten zou optellen, dan kom je evenwel aan een verminderd risico van 12%.

Onder andere visolie is een belangrijke bron van omega-3-vetzuren. Een studie gaf aan dat bij de grootste omega-3-inname 51%, bij een gemiddelde omega-3-inname 37% en bij een matige omega-3-inname 12% minder darmkanker voorkwam vergeleken met de kleinste omega-3-inname.
Darmkanker is een van de meest voorkomende kankers. Vroegtijdige opsporing is de beste garantie voor een goede afloop.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe giftige stoffen uit onze darmen weren?

Lees ook:
Transvetten en risico op darmkanker
Omega-3 beschermt tegen borstkanker
Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker

Bronnen:
Hall MN, Chavarro JE, Lee IM, Willett WC, Ma J. A 22-year prospective study of fish, n-3 fatty acid intake, and colorectal cancer risk in men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 08 05;17(5):1136-43
Kim S, Sandler DP et al. Intake of polyunsaturated fatty acids and distal large bowel cancer risk in whites and African Americans. Am J Epidemiol. 10 051;171(9):969-79. Epub 10 05 14.
Song M, Ou FS, Zemla TJ, Hull MA, Shi Q, Limburg PJ, Alberts SR, Sinicrope FA, Giovannucci EL, Van Blarigan EL, Meyerhardt JA, Chan AT. Marine omega-3 fatty acid intake and survival of stage III colon cancer according to tumor molecular markers in NCCTG Phase III trial N0147 (Alliance). Int J Cancer. 2019 Jul 15;145(2):380-389. doi: 10.1002/ijc.32113.
Shin A, Cho S, Sandin S, Lof M, Oh MY, Weiderpass E. Omega-3 and -6 Fatty Acid Intake and Colorectal Cancer Risk in Swedish Women's Lifestyle and Health Cohort. Cancer Res Treat. 2020 Jul;52(3):848-854. doi: 10.4143/crt.2019.550.

 

lijn