Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 mei 2023
Spirulina: voedzaam, maar vooral supergezond
| 08/05/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Spirulina: voedzaam, maar vooral supergezond De blauwgroene zoutwateralg spirulina (Arthrospira platensis) is een van de oudste levensvormen op aarde. Hij wordt geklasseerd onder de bacteriën, maar kan net als andere algen energie halen uit zonlicht door fotosynthese.
Spirulina wordt beschouwd (ook door WGO!) als de voedzaamste ‘greenfood’ die er is. Hij bestaat voor 70% uit proteïnen (de meeste essentiële aminozuren) en is rijk aan mineralen, sporenelementen en vitamines, vooral carotenoïden (provitamine A), naast B-vitamines, E-complex én vitamine K2. En rijker aan GLA (gammalinoleenzuur) dan teunisbloemolie.

Spirulina bevat vele componenten met antioxidatieve, anti-inflammatoire, immuunmodulerende eigenschappen: fenolen, SOD*, en de lichtabsorberende pigmenten chlorofyl én fycocyanine. Deze laatste is een superkrachtige ontgifter, immuunstimulans én ontkrachter van gevaarlijke ziekteverwekkers zoals Borrelia (veroorzaakt ziekte van Lyme).

Spirulina is zeer veilig, ook in hoge doseringen (dieronderzoek: geen toxische effecten bij 1 gram/kg/dag).
Mede omdat spirulina gemakkelijk kan gekweekt worden in ecologische omstandigheden, wordt het beschouwd als een mogelijke oplossing voor het wereldwijde probleem van ondervoeding. Maar ook voor ons is spirulina een supergezonde aanvulling.

* SOD: het (menseigen) antioxidantenzym superoxidedismutase

Afweerverhogende voedingsstoffen
Hoe bloedarmoede voorkomen?

Meer lezen:
Waarom algen eten?
Weer energie met spirulina
Voeding en supplementen tegen corona- en griepvirussen

Bronnen:
Jester BW et al. Development of spirulina for the manufacture and oral delivery of protein therapeutics. Nat Biotechnol. 2022 Jun;40(6):956-964.
Grosshagauer S et al. The True Value of Spirulina. J Agric Food Chem. 2020 Apr 8;68(14):4109-4115.
Lafarga T et al. Spirulina for the food and functional food industries. Food Res Int. 2020 Nov;137:109356.
Hosseini SM et al. Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem. 2013 Jun 1;13(8):1231-7.
Sorrenti V et al. Spirulina Microalgae and Brain Health: A Scoping Review of Experimental and Clinical Evidence. Mar Drugs. 2021 May 22;19(6):293.
Finamore A et al. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528.
Finamore A et al. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528.
Hosseini SM et al. Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem. 2013 Jun 1;13(8):1231-7.
Gutiérrez-Salmeán G et al NUTRITIONAL AND TOXICOLOGICAL ASPECTS OF SPIRULINA (ARTHROSPIRA). . Nutr Hosp. 2015 Jul 1;32(1):34-40.

 

lijn