Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 januari 2024
Vitamine K2 (MK7) biedt bescherming bij diabetes
| 12/01/2024 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine K2 (MK7) biedt bescherming bij diabetes Vitamine K2 is bekend als synergist met vitamine D, superbelangrijk voor preventie van osteoporose en arteriosclerose. Maar blijkbaar ook voor de suikerhuishouding en de darmflora.
Chinese onderzoekers onderzochten dit fenomeen in een dubbelblindstudie (6 maanden, 90 mcg MK7 in yoghurt, controlegroep:yoghurt zonder MK7). Vitamine K2 blijkt de nuchtere-glucose-, insuline- en HbA1c*-waarden te verlagen bij diabetes type 2, via een verbetering van de insulinesensitiviteit. Maar ook de samenstelling en de veerkracht van het darmmicrobioom bleek verbeterd.

Dit werd verder uitgezocht bij obese muizen. Ook daar bleek K2 de microbioomsamenstelling te verrijken, bovendien verbeterden de glycemiewaarden.
Na nog vervolgonderzoek werd besloten dat er bewijs is dat het (door K2 verbeterde) darmmicrobioom verantwoordelijk zou zijn voor de verbeterde glucosehuishouding. Deze effecten zouden vooral het gevolg zijn van een hogere productie van gezonde microbioom-metabolieten in de darm: meer korteketen-vetzuren en secundaire galzuren. (vastgesteld in de stoelgang)

* HbA1c: geglycosyleerde (versuikerde) hemoglobine. Deze waarden geven een beeld van de gemiddelde glycemiewaarden van de laatste 3 maanden.

Ouderdomsdiabetes : preventie
Osteoporose preventie

Meer lezen:
Natto, supervoeding die niemand lust
Botontkalking omkeren met voedingsstoffen?
Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enz… voor je hart!

Bronnen:
Zhang Y et al. Vitamin K2 supplementation improves impaired glycemic homeostasis and insulin sensitivity for type 2 diabetes through gut microbiome and fecal metabolites. BMC Med. 2023; 21(1):174.
Glycemic control improvement in individuals wi th type 2 diabetes with vitamin K2 supplementation: a randomized controlled trial.
Rahimi Sakak F, Moslehi N, Niroomand M, Mirmiran P. Eur J Nutr. 2021 Aug;60(5):2495-2506.
Metabolites Linking the Gut Microbiome with Risk for Type 2 Diabetes.
Zhu T, Goodarzi MO. Curr Nutr Rep. 2020 Jun;9(2):83-93.
Gut microbiota: A new target for T2DM prevention and treatment.
Liu L, Zhang J, Cheng Y, Zhu M, Xiao Z, Ruan G, Wei Y. Front Endocrinol (Lausanne). 2022 Aug 11;13:958218.

 

lijn