Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 april 2023
Vleesvervangers op de pijnbank
| 06/04/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Vleesvervangers op de pijnbank Minder vlees en meer plantaardige voeding zou goed zijn voor de planeet. Vooral rood en bewerkt vlees vervangen door alternatieven is zeker gezond.
Maar hoe zit het met de thans alomtegenwoordige vleesvervangers? Ze zijn duur genoeg, maar zijn ze ook gezond? Zweeds onderzoek bepaalde de nutritionele samenstelling van verschillende producten en zette de voor- en nadelen op een rijtje. Meestal:

- Veel te zout (150gr burger = 6 gram zout), teveel verzadigd (omega-6-)vet, te weinig mineralen (ijzer, zink,…) en vitamine B12.
- Vaak te weinig eiwitten, of onvoldoend evenwicht van essentiële aminozuren
- De industriële bewerking doet de voordelen van plantaardige ingrediënten teniet waardoor het om ‘ultra-processed food’ zoals fastfood gaat…

De enige vleesvervangers die er goed uitkomen zijn ook ecologisch:
- Tempeh: gefermenteerd sojaproduct
- Mycoproteinen* (Quorn)
- Eieren!

Ook de Consumentenbond en Test Aankoop blokletterden recent: “Twee derde vegaburgers niet erg gezond”. “Eerlijker ware het dat begrip te reserveren voor peulvruchten, zaden, noten en granen. De rest kun je dan surrogaatvlees noemen, wat beter aansluit bij de inferieure eigenschappen ervan.”

*Mycoproteinen: eiwitten uit schimmels

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Paddenstoelen een goed alternatief voor vlees
‘Processed foods’ bedreigen ons en volgende generaties

Bronnen:
Low nutritional quality in vegetarian meat. 8 Dec 2022. https://www.chalmers.se/en/current/news/life-low-nutritional-quality-in-vegetarian-meat/
Mayer-Labba IC et al. Nutritional Composition and Estimated Iron and Zinc Bioavailability of Meat Substitutes Available on the Swedish Market. Nutrients 21 Sep 2022 https://www.mdpi.com/2072-6643/14/19/3903
Milman, Taylor, Merkel, Brannon. Iron status in pregnant women and women of reproductive age in Europe. Am J Clin Nutr 2017; 106 (Suppl): 1655S-62S
De Koning W et al. Drivers and Inhibitors in the Acceptance of Meat Alternatives: The Case of Plant and Insect-Based Proteins. Foods. 2020;9:1292.
Sanchez-Sabate R, Sabaté J. Consumer attitudes towards environmental concerns of meat consumption: A systematic review. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2019;16:1220. doi: 10.3390/ijerph16071220.
https://www.mmv.nl/nieuws/industriele-vleesvervangers-ongezond/
https://www.consumentenbond.nl/nieuws/2023/twee-derde-vegaburgers-niet-erg-gezond
Waarom vleesvervangers niet altijd een gezonde keuze zijn. https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/voeding-en-voedingssupplementen/nieuws/vleesvervangers
Dossier: Kant-en-klare vleesvervangers niet altijd gezond of volwaardig alternatief voor echt vlees. https://www.test-aankoop.be/gezond/voeding/vegetarische-voeding/dossier/vleesvervangers-niet-per-se-voedzaam/falafelballetjes

 

lijn