Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 november 2022
Zeewier: ‘het groene goud’: supergezond en ecologisch
| 17/11/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Zeewier: ‘het groene goud’: supergezond en ecologisch Zeewier is enorm veelzijdig: er zijn zo’n 500 eetbare soorten, zoals kelp, Spirulina, kombu, wakame, dulse, zeesla,… Ze zijn gezond: rijk aan vitamines, mineralen (jodium!) en vezels, én 5 tot 30% eiwit en omega 3-vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Vissen maken omega-3 niet zelf aan, ze eten ze!
In Japan wordt zeker al 10.000 jaar zeewier gegeten, en ze worden er gezond oud mee! Zeewier wordt overigens ook vaak gebruikt als bindmiddel in voeding, tandpasta, enz…
Maar er kan ook veevoeder, biobrandstof, textiel, bouwplaten, enz… van gemaakt worden.

Zeewier groeit snel én ecologisch in zout water en heeft dus geen grond of zoetwater nodig, evenmin als meststoffen en pesticiden. En: zeewier gebruikt CO2 om te groeien. Ideaal dus.
Ondanks al deze (gezondheids)voordelen raakt zeewier toch maar moeilijk ingeburgerd in ons voedingspatroon. Hoog tijd dus om er eens meer aan te denken.
In Nederland zijn al meerdere zeewierboerderijen, die o.a. zeewier kweken in de Oosterschelde of in de windmolenparken.

Hoe gezonder eten?
Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Omega 3 essentieel voor ontwikkeling immuunsysteem
Plantaardige én zeevoeding beschermen tegen ernstige COVID-19

Bronnen:
Murai U et al. Impact of seaweed intake on health. Eur J Clin Nutr. 2021 Jun;75(6):877-889
Alboofetileh M, Hamzeh A, Abdollahi M. Seaweed Proteins as a Source of Bioactive Peptides. Curr Pharm Des. 2021;27(11):1342-1352.
López-Hortas L et al. Applying Seaweed Compounds in Cosmetics, Cosmeceuticals and Nutricosmetics. Mar Drugs. 2021 Sep 29;19(10):552.
Laurens LML, Lane M, Nelson RS. Sustainable Seaweed Biotechnology Solutions for Carbon Capture, Composition, and Deconstruction. Trends Biotechnol. 2020 Nov;38(11):1232-1244.
https://www.seaweedeurope.com/hidden-champion/
https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Dossier-Zeewier.htm
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zeewieren-en-algen.aspx
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/van-burgers-tot-bioplastic-de-eindeloze-mogelijkheden-van-zeewier
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/bijlagen/2017-2018/Groene-voedselpioniers/Waarom-eten-we-niet-allemaal-zeewier-.html

 

lijn