Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Slaagt u er in om werk en familie te combineren ?
Ja 68%
 
Moeilijk 26%
 
Neen 5%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 juli 2010
Vlees gezonder met kruiden
| 28/07/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Vlees gezonder met kruiden Tijdens het bakken van vlees ontstaan kankerverwekkende stoffen. Door het vlees goed te kruiden kan je dat euvel compenseren.
Het bakken van vlees geeft het ontstaan aan HCA's (heterocyclische amines) die een risicofactor zijn voor bepaalde vormen van kanker. Vooral in rundvlees ontstaan ze.
Door aan het vlees antioxidantrijke kruiden toe te voegen, kan je de HCA-concentraties met 40% verminderen.

Marineren doe je dus niet alleen voor de smaak, maar ook voor je gezondheid! De antioxidantrijke kruiden die de onderzoekers in gedachten hadden, waren onder meer komijn, koriander(zaad), rozemarijn en kurkuma. Vele andere smaakvolle kruiden komen echter ook in aanmerking.
Ook de baktemperatuur is belangrijk. Als je vlees op een temperatuur lager dan 175 °C laat bakken gedurende minder dan vier minuten, dan zijn de HCA-concentratie ondetecteerbaar!

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Bronnen:
University of Arkansas. The Food Safety Consortium Newsletter. 2010; 20(2) 2-3

 

lijn