Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 maart 2008
Antioxidanten brengen hoop voor mensen met maculaire degeneratie
| 09/03/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Antioxidanten brengen hoop voor mensen met maculaire degeneratie Maculaire degeneratie is een leeftijdsgebonden oogziekte waarbij het centrale gezichtsveld onscherp wordt tot verdwijnt. Voor mensen die deze ziekte in het beginstadium hebben is er een beetje hoop dankzij een niet-toxische cocktail van voedingssupplementen.
Italiaanse wetenschappers vroegen aan 27 proefpersonen, die aan de oogziekte leden, om gedurende 12 maanden ofwel een neppil (placebo) in te nemen of een voedingssupplement dat bestond uit 180 milligram vitamine C, 30 milligram vitamine E, 22.5 milligram zink, 1 milligram koper, 10 milligram luteïne, 1 milligram zeaxanthine et 4 milligram astaxanthine.

De groep die de supplementen innam verklaarde dat de kwaliteit van het centrale zichvermogen verbeterde. Die bewering werd bevestigd door de wetenschappers die via
onderzoeken de verbeteringen in het centrum van de retina (van nul tot vijf graden) konden meten. De antioxidanten veranderden niets aan de kwaliteit van het zijzicht.

Meer lezen : Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Bronnen:
Vincenzo Parisi, Massimiliano Tedeschi, Geltrude Gallinaro, Monica Varano, Sandro Saviano and S. Piermarocchi
Carotenoids and Antioxidants in Age-Related Maculopathy Italian Study: Multifocal Electroretinogram Modifications after 1 Year / Ophtalmology, February 2008, vol. 115, issue 2,Pages 324-333.e2

 

lijn