Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 november 2009
Hoe ontstaat RSI?
| 26/11/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe ontstaat RSI? De klachten en aandoeningen ontstaan door lange tijd achter elkaar dezelfde bewegingen te maken of dezelfde houding aan te nemen, zogenaamd 'repeterend werk'. Werken met een beeldscherm of een mobiele telefoon valt daar ook onder omdat schouders en rug voortdurend in dezelfde houding blijven, terwijl vingers, polsen en ellebogen steeds dezelfde repeterende bewegingen maken. Dit levert twee soorten spierbelasting op die RSI veroorzaken: 'dynamische' en 'statische' belasting.

De spieren in hand en vingers worden dynamisch belast door de intense bewegingsfrequentie van de vingers tijdens typen of muiswerkzaamheden. Indien deze spieren door een gebrek aan rustpauzes geen gelegenheid krijgen zich te herstellen, kan overbelasting van de spieren en beschadiging van de spiervezels ontstaan. De spiervezels die als eerste worden gebruikt, komen pas als laatste weer tot rust. Zodoende kan bij een verminderde belasting toch nog een toestand van overbelasting voor deze spiervezels ontstaan.

De spieren in armen, schouders en nek worden statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens de werkzaamheden met een computer of mobiele telefoon. Deze belasting heeft tot gevolg dat de spieren voortdurend iets dikker zijn, wat de kleinere bloedvaatjes dichtdrukt. Daardoor neemt de doorbloeding af en ontstaat er enerzijds een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen en anderzijds een teveel aan afvalstoffen. Deze afvalstoffen prikkelen de vrije zenuwuiteinden in de spier en als reactie op deze pijnlijke prikkeling worden de spieren weer extra aangespannen. Hiermee is een vicieuze cirkel ontstaan. De verkramping in polsen, armen, schouders en nek leidt niet alleen tot plaatselijke klachten, maar knelt tevens de zenuwen en bloedvaten af die naar de hand en de vingers lopen.

* Hoe RSI in de pols (acute polsgewrichtspijn) voorkomen?

Bronnen:
Peeters GM, van Schoor NM, van Rossum EF, Visser M, Lips P.
The relationship between cortisol, muscle mass and muscle strength in older persons and the role of genetic variations in the glucocorticoid receptor.
Clin Endocrinol (Oxf).

 

lijn