Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 februari 2008
Morgen ademen we het griepvaccin in!
| 21/02/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Morgen ademen we het griepvaccin in! Wetenschappers zijn er in geslaagd om twee virussen te neutraliseren door een vaccin via de lucht toe te dienen. Het is de bedoeling dat de jaarlijkse griepprik - op termijn - vervangen wordt door een griepvaccin dat via een aërosol wordt toegediend. De nieuwe methode is eenvoudiger, mensvriendelijker, hygiënischer en goedkoper. Ieder jaar sterven er, gemiddeld vijf miljoen mensen op deze planeet door ziekten die zouden kunnen geneutraliseerd worden door een vaccin dat door de neusslijmvliezen wordt opgenomen.
Volgens een studie die op 11 februari 2008 verscheen in het tijdschrift van de Amerikaanse academie voor wetenschappen (PNAS), is de toediening van een vaccin via de aërosoltechniek veelbelovend. De methode is de eenvoud zelf. Je zet even een soort zuurstofmasker op waarin een juiste dosis van - bijvoorbeeld - een griepvaccin zit. Even inademen via de neus en je bent beschermd tegen influenza (griep).

Meer lezen: Bescherm u tegen verkoudheden en griep

Bronnen:
Max Corbett, Willy M. Bogers, Jonathan L. Heeney, Stefan Gerber, Christian Genin, Arnaud Didierlaurent, Herman Oostermeijer, Rob Dubbes, Gerco Braskamp, Stéphanie Lerondel, Carmen E. Gomez, Mariano Esteban, Ralf Wagner, Ivanella Kondova, Petra Mooij, Sunita Balla-Jhagjhoorsingh, Niels Beenhakker, Gerrit Koopman, Sjoerd van der Burg, Jean-Pierre Kraehenbuhl, and Alain Le Pape
Aerosol immunization with NYVAC and MVA vectored vaccines is safe, simple, and immunogenic
PNAS 2008 105: 2046-2051; published online on February 11, 2008,

 

lijn