Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 april 2024
Week van de Teek: waarschuwing voor Lyme-gevaar!
| 15/04/2024 |
Terug Verstuur link
lijn
Week van de Teek: waarschuwing voor Lyme-gevaar! Met de lente en de stijgende temperaturen begint ook weer het tekenseizoen. Met de ‘Week van de Teek’ (22-28 april) wil de ‘vzw Time for Lyme’ aandacht vragen voor het steeds groeiende tekenprobleem.

Hoewel teken klein en onschuldig lijken, kunnen ze mens en dier serieuze problemen berokkenen, omdat ze steeds meer besmet zijn met Borellia en andere gevaarlijke ziekteverwekkers. Een tekenbeet mag dus niet over het hoofd gezien worden omwille van het grote infectierisico.
Omwille van het hoge risico op, én de ernst van ziekte van Lyme en tekenencefalitis is een snelle behandeling met een adequate antibioticakuur (10 dagen doxycycline) absoluut noodzakelijk. Dit zo snel mogelijk, en niet afhankelijk van directe symptomen (griepachtige symptomen, erythema migrans slechts in de helft van de gevallen), omdat de Borrellia-bacterie slechts gevoelig is voor antibiotica gedurende de eerste weken. Van zodra de ziekteverwekkers (Borellia en andere) zich genesteld hebben zijn ze onbereikbaar voor het immuunsysteem, én resistent tegen behandeling.

Preventie tegen tekenbeten
Info en preventie ziekte van Lyme

Meer lezen:
Opgepast voor tekenencefalitis
Hoe beschermen tegen Borrelia?
Een nieuw gevaar: alfa-gal-syndroom

Bronnen:
www.tekenbeten.be
https://tekennet.sciensano.be/
www.tekenradar.nl
https://timeforlyme.eu/
Dossier Lyme. https://sciencefornatureandhealth.wordpress.com/category/dossiers/lyme/
Talbot NC et al. Lyme Disease and Post-treatment Lyme Disease Syndrome: Current and Developing Treatment Options. Cureus. 2023; 15(8):e43112
Wong KH, Shapiro ED, Soffer GK.A Review of Post-treatment Lyme Disease Syndrome and Chronic Lyme Disease for the Practicing Immunologist. Clin Rev Allergy Immunol. 2022; 62(1):264-271.
Arvikar SL, Steere AC. Lyme Arthritis. Infect Dis Clin North Am. 2022; 36(3):563-577.
Schoen RT. Challenges in the Diagnosis and Treatment of Lyme Disease. Curr Rheumatol Rep. 2020; 22(1):3.

 

lijn