Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 mei 2023
Bescherm u met antikanker voeding
| 10/05/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Bescherm u met antikanker voeding Kanker is de voornaamste oorzaak waarom mensen vroeger sterven dan hun 80ste levensjaar. Het goede nieuws bestaat in het feit dat tweederde van de kankeroorzaken terug te brengen zijn tot de manier waarop we leven. We hebben dus de keuze om ons te beschermen tegen kanker, of de ziekte net meer kansen te geven.
Gezond eten, niet roken, dagelijkse lichaamsbeweging en stressbeheersing zijn de voornaamste controleerbare kankerfactoren. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een gezonde voeding van essentieel belang is. De juiste keuze van voedingsmiddelen zou volgens talrijke onderzoeken niet alleen kanker voorkomen, maar mensen die de ziekte hebben ook helpen om beter te herstellen.

Kort weergegeven zijn dit de soorten voeding die bescherming bieden tegen kanker:
Eet zoveel mogelijk vers fruit en groenten (5 tot 10 porties per dag). Vooral broccoli, bloemkolen, peulvruchten (zoals bonen en linzen), uien en look, tomaten, citrusvruchten, frambozen en aardbeien zijn aan te bevelen.
Naast volkorengranen (andere dan tarwe) is het verder belangrijk om dagelijks omega 3, olijf- en lijnzaadolie in het menu te verwerken.
Sojaproducten, kurkuma, gember en peper helpen ook mee om kanker op afstand te houden.
Vergeet tot slot niet dat groene thee ook een nooit te verwaarlozen antikankerdrank is.

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding
De eenvoud van het leverreinigend diëet

Meer lezen:
Omega 3 beschermt tegen darmkanker
Gezonde voeding verlaagt sterftecijfers
Voedingssupplementen populairder, maar voeding onvoldoende

Bronnen:
Martin-Moreno JM, Soerjomataram I, Magnusson G. Cancer causes and prevention: A condensed appraisal in Europe in 2008. Eur J Cancer. 08 04 6;
Demark-Wahnefried W, Jones LW. Promoting a healthy lifestyle among cancer survivors.
Hematol Oncol Clin North Am. 08 04;22(2):319-42
Weiderpass E. Lifestyle and cancer risk. J Prev Med Public Health. 2010 Nov;43(6):459-71. doi: 10.3961/jpmph.2010.43.6.459.
Katzke VA, Kaaks R, Kühn T. Lifestyle and cancer risk. Cancer J. 2015 Mar-Apr;21(2):104-10. doi: 10.1097/PPO.0000000000000101.
Al Mijan, M.; Sim, W.-J.; Lim, T.-G. Physiological Effects of Green-Colored Food-Derived Bioactive Compounds on Cancer. Appl. Sci. 2021, 11, 11288. doi.org/10.3390/app112311288
Kamal, N.; Ilowefah, M.A.; Hilles, A.R.; Anua, N.A.; Awin, T.; Alshwyeh, H.A.; Aldosary, S.K.; Jambocus, N.G.S.; Alosaimi, A.A.; Rahman, A.; Mahmood, S.; Mediani, A. Genesis and Mechanism of Some Cancer Types and an Overview on the Role of Diet and Nutrition in Cancer Prevention. Molecules 2022, 27, 1794. doi.org/10.3390/molecules27061794

 

lijn