Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 november 2022
Een jonger brein door gezonde voeding
| 10/11/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Een jonger brein door gezonde voeding Mentale aftakeling is soms een onvermijdelijk onderdeel van veroudering, maar soms is het gewoonweg te wijten aan slechte voeding. Wetenschappers van de Rush University schatten dat oudere volwassenen die een gezond voedingspatroon volgen, hersenfuncties hebben die 7,5 jaar jonger lijken! De groep van senioren die aan deze studie deelnamen, had een gemiddelde leeftijd van 81 jaar.

Volgens de onderzoekers bestaat een gezond voedingspatroon uit:
- volkorenproducten
- dagelijks een portie bladgroenten en een portie andere groente
- regelmatig een handvol noten
- bonen (minstens 3 keer per week)
- kippenvlees (minstens 2 keer per week)
- bessen (minstens 2 keer per week)
- vis (minstens 1 keer per week)
Dit voedingspatroon staat bekend als het MIND-dieet en is een combinatie van het mediterraan dieet en het DASH-dieet. Bessen zoals aardbeien en bosbessen zijn het meest kenmerkend element van het MIND-dieet. Bosbessen zijn een van de krachtigste voedingsmiddelen om de hersenen te beschermen, zegt Martha Morris, nutritioneel epidemiologist die aan het onderzoek mee werkte.

Vermijd ook voedingsmiddelen die nadrukkelijk ongezond zijn, zoals rood vlees, boter, margarine (transvetten), kaas, gebakjes en snoep, gefrituurd voedsel en fastfood.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Lees ook:
Hersenveroudering
Natuurwandelingen kalmeren het brein
Omega-3 beschermt hersenen tegen dementie

Bronnen:
Morris MC, Tangney CC, Wang Y et al. MIND diet associated with reduced incidence of Alzheimer's disease. Alzheimers Dement. 2015 Feb 11
Akbaraly TN et al. Association of Midlife Diet With Subsequent Risk for Dementia. JAMA. 2019 Mar 12;321(10):957-968.
Edwards I GA et al. Modifiable Risk Factors for Alzheimer's Disease. Front Aging Neurosci. 2019 Jun 24;11:146.
Pistollato F et al. Nutritional patterns associated with the maintenance of neurocognitive functions and the risk of dementia and Alzheimer's disease: A focus on human studies. Pharmacol Res. 2018 May;131:32-43.
Solfrizzi V et al. Relationships of Dietary Patterns, Foods, and Micro- and Macronutrients with Alzheimer's Disease and Late-Life Cognitive Disorders: A Systematic Review. J Alzheimers Dis. 2017;59(3):815-849.

 

lijn