Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
Neen 10%
 
Natuurlijke weerstand-versterkers 43%
 
Vaccin(s) 23%
 
Combinatie 23%
 
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 oktober 2021
Lijnzaad en ginseng bij (prostaat)kanker
| 15/10/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Lijnzaad en ginseng bij (prostaat)kanker Wetenschappers hebben de therapeutische waarde onderzocht van complementaire stoffen zoals ginseng en lijnzaad in de preventie en de behandeling van prostaatkanker.
Uit klinisch onderzoek bleek dat de omega-3 vetzuren en de lignanen, die aanwezig zijn in lijnzaad, de groei van de tumor met 30 tot 40 procent vertraagde. Omega-3 werkt op de productie van celmembranen en beperkt hun proliferatie (celdeling). In lijnzaad zitten ook plantaardige hormonen die lignanen worden genoemd. De lignanen blokkeren, volgens de wetenschappers, het stimulerende effect die andere hormonen zoals testosteron en oestrogenen op kankercellen uitoefenen.

Een andere studie toonde aan dat hooggedoseerde ginseng extracten kankerpatiënten kunnen helpen, om de vermoeidheidsverschijnselen te verminderen die als neveneffect optreden bij de behandeling van kanker.
Aan de ginsengstudie namen 282 kankerpatiënten deel. De proef duurde twee maanden. Een kwart van de deelnemers, die tot 2000 milligram ginseng extract per dag had genomen, verklaarde na 8 weken dat ze zich duidelijk beter voelden. Bij de mensen die het placebopreparaat hadden gebruikt zei tien procent dat hun toestand iets verbeterd was.

Hoe ontstaat kanker?
Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten

Meer lezen:
Lijnzaad of lijnzaadolie?
Bewegen tegen prostaatkanker
Supplementen tegen prostaatvergroting

Bronnen:
Jiang RW, Zhou JR, Hon PM, Li SL, Zhou Y, Li LL, Ye WC, Xu HX, Shaw PC, But PP.
Lignans from Dysosma versipellis with inhibitory effects on prostate cancer cell lines.
J Nat Prod. 07 02;70(2):283-6.
Yue PY, Mak NK, Cheng YK, Leung KW, Ng TB, Fan DT, Yeung HW, Wong RN.
Pharmacogenomics and the Yin/Yang actions of ginseng: anti-tumor, angiomodulating and steroid-like activities of ginsenosides. Chin Med. 07 05;15;2:6.
Timothy J. Legg, Ph.D., CRNP. https://www.healthline.com/health/prostate-cancer/flaxseed-and-prostate-cancer - Written by Traci Angel — Updated on March 21, 2017

 

lijn