Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Bent u vaak verkouden?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 juni 2018
Aantal calorieën per dag?
| 13/06/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Aantal calorieën per dag? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat 88 procent van de mannen en vrouwen niet weet hoeveel voedingscalorieën ze per etmaal nodig hebben. Dergelijke kennis is noodzakelijk om mensen de kans te geven op hun streefgewicht te blijven, te vermageren, of - in uitzonderlijke gevallen - aan gewicht te winnen. Volgende gegevens geven het gemiddeld aantal voedingscalorieën (drank en maaltijden) weer die mannen en vrouwen, afhankelijk van hun leeftijd, geslacht en activiteitsgraad nodig hebben. Let wel, de opgegeven waarden kunnen iets hoger of lager liggen indien men rekening houdt met het lichaamsgewicht en de snelheid van het metabolisme (stofwisseling).

Vrouwen tussen 31 en 50 jaar die minder dan dertig minuten per dag aan beweging doen hebben circa 1.800 calorieën per dag nodig.
Mannen in deze leeftijdscategorie verbruiken 2.200 calorieën.
Mensen die jonger zijn dan dertig jaar hebben 200 extra calorieën per etmaal nodig.
Vijftigplussers verbruiken 200 calorieën minder.

Personen die gewicht willen verliezen moeten weten dat één kilogram vet overeenkomt met 7.700 calorieën. Indien je vijfhonderd calorieën per dag minder eet, of door te sporten meer verbruikt, kun je per twee weken - op een gezonde manier - één kilogram vermageren.
Voedingsdeskundigen en wetenschappers hebben vastgesteld dat voeding met een lage glycemische index veel beter helpt om te vermageren dan om het even welk ander dieet.

Overgewicht voorkomen
Hoe risico op cellulitis verminderen?

Lees ook:
Ga wandelen met de hond…
Zwaarlijvigheid niet te licht opnemen
Waarom snel vermageren zwaarlijvigheid veroorzaakt!

Bronnen:
Holloszy JO, Fontana L. : Caloric restriction in humans.
Exp Gerontol. 07 08;42(8):709-12.

Cheng G, Karaolis-Danckert N, Libuda L, Bolzenius K, Remer T, Buyken AE. Relation of dietary glycemic index, glycemic load, and fiber and whole-grain intakes during puberty to the concurrent development of percent body fat and body mass index. Am J Epidemiol. 09 03 15;169(6):667-77

 

lijn