Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Eten uw tieners gezond?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 juni 2023
Alle algen, een bron van vitamine B12?
| 06/06/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Alle algen, een bron van vitamine B12? Vegetariërs en vooral veganisten kunnen hun vitamine B12 halen uit een alg, met name uit de soort Chlorella pyrenoidosa. Dat algen vitamine B12 bevatten, wisten wetenschappers al langer. Veel van die vitamine B12 is echter een nepvorm, die niet actief is in ons lichaam (o.a. spirulina). Maar sommige algen blijken nu toch ruime hoeveelheden van de actieve vorm van vitamine B12 te bevatten.

Vegetariërs en vooral veganisten hebben een reële kans op een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 komt in de plantenwereld niet voor, maar zit wel in dierlijke voedingsproducten. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de vitamine B12-status van vegetariërs met een vitamine B12-tekort verbetert door 9 gram van algenpoeder van Chlorella pyrenoidosa te nemen. De vitamine B12-status werd niet enkel vastgesteld aan de hand van serum-vitamine B12, dat een erg onbetrouwbare parameter is. Ook bloedmarkers die de activiteit van vitamine B12-afhankelijke enzymen weerspiegelen, kenden een gunstige evolutie.

Hoe gezonder eten?
Hoe bloedarmoede voorkomen?

Lees ook:
Waarom algen eten?
Vleesvervangers op de pijnbank
Voldoende vitamine B12 belangrijk

Bronnen:
Merchant RE, Phillips TW, Udani J. Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1357-62. doi: 10.1089/jmf.2015.0056.
Tomohiro Bito, Mariko Bito et al. Characterization and Quantitation of Vitamin B12 Compounds in Various Chlorella Supplements. J. Agric. Food Chem. 2016, 64, 45, 8516–8524 doi.org/10.1021/acs.jafc.6b03550
Sabrina P. van den Oever, Helmut K. Mayer. Biologically active or just “pseudo”-vitamin B12 as predominant form in algae-based nutritional supplements? Journal of Food Composition and Analysis Volume 109, June 2022, 104464 doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104464

 

lijn