Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Bent u lactose intolerant?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 maart 2015
Cholesterol en eieren
| 09/03/2015 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Cholesterol en eieren Veel mensen denken dat eieren niet zo gezond zijn omdat ze veel cholesterol bevatten. Dit is onterecht: wetenschappers hebben nooit een verband kunnen aantonen tussen het eten van eieren en hart- en vaatziekten. Zelfs het verband tussen het eten van cholesterolhoudende voeding en het voorkomen van hart- en vaatziekten is bijna nooit aangetoond.
De minderheid van de bevolking (25 %) krijgt een verhoogde cholesterolwaarde in het bloed door cholesterol te eten. Zelfs voor die mensen is er geen groot probleem: zowel de goede (HDL) als de slechte cholesterol (LDL) nemen toe. Het schadelijke effect wordt gecompenseerd door een gunstig effect: netto is er geen risicoverhoging.

Het is erg jammer dat cholesterol (uit de voeding) zo'n slechte reputatie heeft. In eieren zitten tal van belangrijke voedingsstoffen en eiwitten die we niet kunnen missen. Als je voor de rest gezond eet, dan vormt één eitje per dag geen enkel probleem!

Hoe verhoog je de HDL-cholesterol?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen:
Rodegistrijst verlaagt cholesterol en meer
Wanneer kies je het best voor biologisch?
Cholesterolverlaging: beter gezonde dan vetarme voeding

Bronnen:
Fernandez ML. Effects of eggs on plasma lipoproteins in healthy populations. Food Funct. 2010, 1, 156-160

 

lijn