Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Controleert u uw cholesterol?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 februari 2015
Stress en chocolade
| 19/02/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Stress en chocolade Een reep chocolade maakt je stressbestendig. In stressvolle situaties maakt het lichaam stresshormonen aan (o.a. cortisol en epinefrine). Chocolade onderdrukt de aanmaak van stresshormonen. Dat bleek uit een studie waarin mannen en vrouwen een reep van 50 gram donkere chocolade moesten eten. Misschien grijpen we daarom zo snel naar chocolade als we stress te verwerken hebben?

Chocolade heeft ook invloed op de bloedstolling ('dun of dik bloed'). Dat emotionele stress het risico op een hartcrisis verhoogt, weten we allemaal. Het een en ander heeft te maken met een verstoring in het netwerk van stollingsfactoren in het bloed, die door stress veroorzaakt wordt. In een andere studie zagen onderzoekers dat een reep donkere chocolade de toename van een stollingsfactor tijdens stress kan tegengaan. Chocolade houdt het bloed tijdens stress dus 'dun'.

Stressbeheersing is een manier van denken
Bloedstolling: te dik of te dun

Meer lezen:
De gezonde kwaliteiten van chocolade
Van zwangerschapsstress verlost dankzij yoga
Citroenmelisse als antistress

Bronnen:
von Känel R, Meister RE, Stutz M et al. Effects of dark chocolate consumption on the prothrombotic response to acute psychosocial stress in healthy men. Thromb Haemost. 2014 Dec 1;112(6):1151-8. doi: 10.1160/TH14-05-0450. Epub 2014 Sep 11.
Wirtz PH, von Känel R, Meister RE et al. Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. J Am Coll Cardiol. 2014 Jun 3;63(21):2297-9. doi: 10.1016/j.jacc.2014.02.580. Epub 2014 Mar 26.

 

lijn