Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juli 2008
Tai-chi chih helpt mensen beter slapen.
| 26/07/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Tai-chi chih helpt mensen beter slapen. Volgens een Amerikaanse studie, die deze maand verscheen in het wetenschappelijk vakblad 'Sleep', is de Westerse vorm van Tai-chi, de Tai-chi chih, een efficiënt en goedkoop middel, zonder nevenverschijnselen om mannen en vrouwen met slaapproblemen te helpen. De klinische studie werd in de Verenigde Staten uitgevoerd met 112 personen in de leeftijdscategorie tussen 60 en 86 jaar. Alle deelnemers ondervonden hinder van een onrustige slaap en lagen gemiddeld 1 uur wakker vooraleer ze konden inslapen. De proefpersonen namen gedurende 25 weken deel aan tai-chi chih oefeningen of aan stressbeheersing.

Op het einde van de studie bleek dat 67 procent van de tai-chi chih groep een duidelijke verbetering merkte van hun slaapkwaliteit, dit in vergelijking van de mensen die aan Westerse vormen van stressbeheersing hadden gedaan. Volgens de onderzoekers zou tai-chi chih dezelfde effecten hebben als farmaceutische slaaptabletten. Onvoldoende slaap veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam die kunnen leiden tot hartaandoeningen, artritis en diabetes.

Meer lezen: Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Bronnen:
Irwin MR, Olmstead R et al. Improving Sleep Quality in Older Adults with Moderate Sleep Complaints: a Randomized Controlled Trial of Tai Chi Chih, Sleep, Vol. 31, no. 7, 2008.

 

lijn