Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Eten uw tieners gezond?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 mei 2023
Zoetstof erythritol verhoogt cardiovasculair risico
| 01/05/2023 |
Terug Verstuur link
lijn
Zoetstof erythritol verhoogt cardiovasculair risico Even leek het alsof stevia in opspraak kwam, maar uiteindelijk bleek het te gaan om de zoetstof erythritol. Omdat stevia een zoethoutachtige bijsmaak kan hebben, wordt erythritol vaak in kleine hoeveelheden (2%) als smaakverbeteraar aan stevia-suikerproducten toegevoegd.
Alle synthetische zoetstoffen blijken ongezond, met zeer diverse ongewenste effecten op de gezondheid. Van kanker tot obesitas,… Iets wat telkens ijverig ontkend wordt door de zoetstoffenindustrie (en de ‘dieet’industrie).

Alhoewel erythritol in beperkte mate in de natuur voorkomt, is de synthetische variant nu ook stevig in opspraak gekomen:
- Uit studies bij 4000 cardiale risicopatiënten bleek een verhoogde erythritol-bloedspiegel het cardiovasculair risico te verdubbelen.
- Tevens verhoogde erythritol het tromboserisico, zowel bij muizen als op humane bloedstalen in het labo.
- Erythritol wordt toegevoegd aan zeer veel light- en andere voedingsproducten. Een pilootstudie toonde aan dat consumeren van erythritol tot een ‘gemarkeerde en langdurige verhoging van de bloedspiegels’ leidde, met verhoogde bloedplaatjes-reactiviteit.

Wie al een verhoogd cardiovasculair risico heeft, vermijdt dus erythritol best zoveel mogelijk.

NVDR: In de handel is ook erythritol verkrijgbaar die zou verkregen zijn via natuurlijke fermentatie. Er is voorlopig niet bekend of deze versie veilig is of niet, of de gewraakte effecten uit wetenschappelijke studies vertoont. In ieder geval geldt ook hier dat ze de hersenen misleiden, waardoor ze mogelijks eerder overgewicht veroorzaken dan bestrijden.


Hartproblemen voorkomen
Hoe is hypoglycemie te voorkomen?

Meer lezen:
Zoetstoffen en kankerrisico
Suikervervangers veroorzaken gewichtstoename
Waarom aspartaam toxische reacties kan veroorzaken

Bronnen:
Witkowski M, Nemet I, Alamri H, et al. The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk. Nat Med. 2023 Feb 27 doi: 10.1038/s41591-023-02223-9.
Rizas KD, Sams LE, Massberg S. Non-nutritional sweeteners and cardiovascular risk.
Nat Med. 2023 Mar 2. doi: 10.1038/s41591-023-02245-3.
https://healthwatch.eu/nl/top-5-gevaarlijkste-kunstmatige-zoetstoffen/

 

lijn